Overhandiging van het manifest ‘Versnel verduurzaming in Twente' aan wethouder Louis Koopman
Overhandiging van het manifest ‘Versnel verduurzaming in Twente' aan wethouder Louis Koopman

Breed draagvlak voor versnelling verduurzaming

Algemeen

TWENTE - Het manifest ‘Versnel verduurzaming in Twente’ is onlangs aangeboden aan wethouder Louis Koopman die behalve wethouder van Haaksbergen ook voorzitter is van de Regionale Energie Strategie Twente (RES Twente). 

Het manifest werd ondertekend door 26 organisaties uit de regio, waaronder 15 lokale energieinitiatieven, Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel en een groep wetenschappers. Ook Miranda Scheffer, voorzitter Stichting Duurzaam Wierden Enter, ondertekende het manifest. De organisaties eisen van de gemeenten in de regio dat men voortvarender én gezamenlijk met partijen in de samenleving aan de slag gaat met de energietransitie en de aanpak van klimaatproblematiek.

“We merken op dit moment dat er van onderop een heleboel gebeurt, maar dat initiatieven helaas nog te vaak aanlopen tegen barrières van overheidswege”, aldus Jeroen Jansen, initiatiefnemer namens Enschede Energie. “Het manifest roept op tot meer ruimte voor initiatieven en tot snellere besluitvorming, zodat we eindelijk écht aan de slag kunnen. In sommige gemeenten gaat het aardig, met de energietransitie, maar in te veel gemeenten gaat het te langzaam en sterven initiatieven in schoonheid door de huidige gang van zaken.” Bert ter Horst van de Twentse Noabers die het manifest ook ondertekenden voegt toe: “We vinden het van cruciaal belang dat er een integrale aanpak komt vanuit taskforces, die dit jaar nog in elke gemeente moeten worden opgericht. In deze werkgroepen met doorzettingsmacht wordt door betrokken organisaties op basis van gelijkwaardigheid samengewerkt. Dit moet de daadkracht versterken, zorgen voor meer bewustwording en bereidwilligheid voor het verduurzamen, vergroenen en biodiverser maken van Twente. Om een versnipperde en niet effectieve aanpak te voorkomen moeten de taskforces in Twents verband afspraken maken.” 

Naast de energietransitie willen de initiatiefnemers graag met gemeenten de kans grijpen om de regio een voorloper te maken in de aanpak van de klimaatproblemen. “Je kan de energietransitie eigenlijk niet loskoppelen van de andere klimaataspecten. Het op peil houden van de biodiversiteit en het nemen van klimaatadaptieve maatregelen zullen bijvoorbeeld ook onderdeel moeten zijn van een integrale aanpak”, zegt Jeroen Jansen. “We kunnen ernaar kijken als een bedreiging en een vervelende verandering in ons leven, maar wij als initiatiefnemers zien juist ook grote kansen voor de regio. We zijn een regio die sterk is in het ontwikkelen van slimme oplossingen en in het toepassen daarvan. Het samen toewerken naar een klimaatneutrale samenleving brengt een vliegwiel op gang waarvan we economisch ook de vruchten gaan plukken als we het goed aanpakken. Laten we er samen de schouders onder zetten en van Twente de meest duurzame, toekomstbestendige regio maken!”