Ook monumentale panden zijn goed te verduurzamen. Zo werd ook het Palthe Huis in Oldenzaal duurzamer gemaakt door de jaren heen, mét behoud van het historische karakter.
Ook monumentale panden zijn goed te verduurzamen. Zo werd ook het Palthe Huis in Oldenzaal duurzamer gemaakt door de jaren heen, mét behoud van het historische karakter. Foto:

Monument kan best duurzaam zijn

In Nederland zijn we gék op monumenten en historische panden. Althans, als je de cijfers mag geloven: Nederland telt ruim 60.000 Rijksmonumenten en daarnaast nog eens 40.000 gemeentelijke monumenten. Deze vormen op het gebied van duurzaamheid een unieke uitdaging. Want hoe kun je een tochtig, beschermd monument duurzaam maken binnen de regels én binnen een passend budget? Om gemeenten en pandeigenaren hierbij te helpen heeft de Provincie Overijssel een Groene Menukaart gelanceerd.

TWENTE - De 'Groene Menukaart' is de benaming voor een online platform dat nu beschikbaar is voor alle 25 Overijsselse gemeenten. Hier staan dan ruim honderd verschillende maatregelen die pandeigenaren zouden kunnen nemen, afhankelijk van de staat en behoefte van hun historische pand of monument. Zelfs een eeuwenoud pand kan zo een groene oase worden, is de boodschap.

Het verduurzamen van dit soort panden brengt al snel unieke regels én hogere kosten met zich mee. Zo mag je niet zomaar alles verbouwen aan een monument en een dak vol leggen met zonnepanelen is ook niet altijd haalbaar of wenselijk. Inpandige aanpassingen brengen vaak hogere kosten met zich mee om het unieke historische karakter te behouden. Kortom, uitdagingen genoeg voor de eigenaar.

De Groene Menukaart biedt specifieke informatie voor monumenten en is daarmee een waardevolle aanvulling op de informatie die gemeentelijke energieloketten nu al verstrekken. Deze is echter vaak te algemeen en niet praktisch toepasbaar voor de unieke vraagstukken waar een monument mee zit. Gedeputeerden Tijs de Bree en Roy de Witte hebben dan ook grote verwachtingen dat dit initiatief in een behoefte zal voorzien. De Groene Menukaart werd opgezet door De Groene Grachten en werd met Overijsselse steun ook toegespitst op de Overijsselse gemeenten. “Zo is alle informatie voor monumenteigenaren op één centrale plek verzameld en kunnen eigenaren gericht aan de slag met hetgeen wat voor hun historische pand van toepassing is.”, aldus oprichter Suze Gehem van De Groene Grachten.

Pen