Afbeelding
Foto:

Presentatie over V-1-lanceerbaan

Cees Hoogendijk geeft namens de Historische Kring Wederden op donderdagavond 24 februari een presentatie over de V-1-lanceerbaan in Wierden. Deze presentatie zal enige dagen later ook te zien zijn via YouTube.

WIERDEN - In het Haarbos, tussen de Enterweg en Ypeloweg, bevond zich van januari tot en met maart 1945 een V-1-lanceerbaan (V-1 = Vergeltungswaffe Ein) van de Duitse bezetters. De havens van Antwerpen, de enige grote zeehavens op dat moment in geallieerde handen, vormden het voornaamste doel van de V-1’s, die vanuit het Haarbos werden gelanceerd. Deze lanceerbaan kreeg van de Duitsers het nummer 550, met als schuilnaam ‘Amor’ en maakte onderdeel uit van de 1e batterij van detachement nr. 1 van Luftwaffe FLAK-regiment 155 (1./I./155 W). De bemanning van de baan had als schuilnaam ‘Tigerfell’ en omvatte circa 60 personen.

De V-1's werden meestal 's nachts per trein vanuit het Duitse Harzgebergte aangevoerd, om vervolgens per vrachtwagen, of met paard en wagen, van stations in de directe omgeving naar de lanceerplaats te worden gebracht. Lees verder op pagina

Afbeelding