Paul Salakory staat naast een gepakte hutkoffer, een symbool van het verlangen naar het thuisland.
Paul Salakory staat naast een gepakte hutkoffer, een symbool van het verlangen naar het thuisland.

CU bezoekt ‘70 jaar Molukkers in Overijssel’

Algemeen

Afgelopen week was de fractie van de ChristenUnie Wierden-Enter op werkbezoek in het gemeentehuis, waar een expositie werd getoond over 70 jaar Molukkers in Overijssel. 

WIERDEN - Speciaal voor deze gelegenheid was Paul Salakory, voorzitter van de stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel, gevraagd om een toelichting te geven op de tentoonstelling. Paul nam de fractie mee in deze geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met Wierden. Molukse KNIL soldaten en hun families kregen als woonplaats Kamp de Vossenbosch, een voormalig arbeiderskamp, toegewezen. In 1969 vertrokken de eerste 50 gezinnen naar de nieuwbouw aan de Jan Jansweg.

De tentoonstelling belicht de moeizame integratie in de Nederlandse samenleving en de zeven gemeentes waar dat in Overijssel plaatsvond, maar ook hoe de verschillende generaties daarmee omgaan. Het geeft hiermee een reëel beeld van hoe de Molukkers een onlosmakelijk onderdeel zijn geworden van de Nederlandse geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog.

Op de getoonde foto staat Paul Salakory naast de hutkoffer, het symbool voor de koffer die lange tijd in elke gezin klaarstond om ingepakt te worden voor de terugreis naar het thuisland. De gepakte koffer geeft aan dat er werd verlangd naar het thuisland.

De tentoonstelling is tot vrijdag 25 februari te zien in het gemeentehuis in Wierden en zal daarna verder reizen.

Voor meer informatie: FB Stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel