Vanaf de lanceerbaan in het Haarbos werden 415 V-1's afgevuurd. (foto: Historische Kring Wederden)
Vanaf de lanceerbaan in het Haarbos werden 415 V-1's afgevuurd. (foto: Historische Kring Wederden)

Cees Hoogendijk over de V-1-lanceerbaan bij HKW

Algemeen

Cees Hoogendijk geeft namens de Historische Kring Wederden op donderdagavond 24 februari een presentatie over de V-1-lanceerbaan in Wierden. Deze presentatie zal enige dagen later ook te zien zijn via YouTube.

WIERDEN - In het Haarbos, tussen de Enterweg en Ypeloweg, bevond zich van januari tot en met maart 1945 een V-1-lanceerbaan (V-1 = Vergeltungswaffe Ein) van de Duitse bezetters. De havens van Antwerpen, de enige grote zeehavens op dat moment in geallieerde handen, vormden het voornaamste doel van de V-1’s, die vanuit het Haarbos werden gelanceerd. Deze lanceerbaan kreeg van de Duitsers het nummer 550, met als schuilnaam ‘Amor’ en maakte onderdeel uit van de 1e batterij van detachement nr. 1 van Luftwaffe FLAK-regiment 155 (1./I./155 W). De bemanning van de baan had als schuilnaam ‘Tigerfell’ en omvatte circa 60 personen.

De V-1’s werden meestal ‘s nachts per trein vanuit het Duitse Harzgebergte aangevoerd, om vervolgens per vrachtwagen, of met paard en wagen, van stations in de directe omgeving naar de lanceerplaats te worden gebracht. Vanuit Het Haarbos zijn ongeveer 415 V-1’s afgevuurd richting Antwerpen. Het afvuren was in de wijde omtrek te horen. Het aanslaan van de Argus puls-jet motor (met zijn karakteristieke ‘plofgeluid’) samen met de lancering, met behulp van een chemisch mengsel, maakten een angstaanjagend kabaal. De eerste V-1 werd afgevuurd op donderdagavond 25 januari 1945 om 22.34 uur, de laatste in de avond van donderdag 29 maart 1945. Kort na de laatste lancering werd de lanceerbaan door de Duitsers grondig vernietigd met behulp van 50 kilo zware vliegtuigbommen.

Deze presentatie van Cees Hoogendijk over de V-1-lanceerbaan is op donderdagavond 24 februari in het OntmoetingsCentrum aan de Spoorstraat. De presentatie begint om 20.00 uur, de inloop is vanaf 19.30 uur.

Op de agenda van de HKW staan verder nog de presentatie ‘De bevrijding van Wierden’ door Kees Kroon op donderdag 24 maart en op vrijdag 1 april de presentatie ‘Hoge Hexel bevrijd’ eveneens door Kees Kroon. Voor alle presentaties geldt dat de entree 3,50 euro bedraagt en donateurs van de HKW gratis toegang hebben.

Afbeelding