Afbeelding

‘Wierdenaren krijgen voorrang bij koop woning’

Algemeen

Lijsttrekker Gertjan ten Brinke is verheugd over de plannen die minister De Jonge afgelopen week bekend heeft gemaakt tijdens een werkbezoek in Twente. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om eigen inwoners die een huis willen kopen voorrang krijgen ten opzichte van mensen van buiten de eigen regio.

WIERDEN - Ook wil de CDA-minister dat er snel een voorrangsregeling komt voor mensen met een vitaal beroep, zoals leraren, verpleegkundigen en politieagenten. “Te lang hebben we gedacht dat de markt zelf wel voldoende huizen zou bouwen voor starters, gezinnen en ouderen. We zien inmiddels dat het recht van de sterkste steeds meer bepalend is voor wie welk huis kan kopen”, zei de minister tijdens het werkbezoek.

Ten Brinke is blij met de voorgestelde wijziging van de Huisvestingswet: “De afgelopen raadsperiode hebben we ons als lokale fractie hard gemaakt voor een zelfbewoningsplicht bij nieuwbouwhuizen, opkoopbescherming bij bestaande huizen en voor afschaffing van de verhuurdersheffing. Daarnaast hebben we een doelgroepenverordening vastgesteld die het mogelijk maakt dat inwoners die in aanmerking komen voor sociale huur of koop, voorrang krijgen op woningzoekenden van buiten. En als dit voorstel wordt aangenomen in Den Haag, kunnen we ook inwoners helpen die zijn aangewezen op de vrije markt om een huis kopen.”