Afbeelding

Activiteiten in de bibliotheek tijdens voorjaarsvakantie

Algemeen

Elke schoolvakantie kunnen kinderen bij de Twentse Maakplaatsen een High Tech workshop volgen waarin zij uitgedaagd worden om nieuwe technieken te leren en zich creatief te ontwikkelen binnen verschillende maakprocessen. Het thema duurzaamheid is daarbij de rode draad en in deze voorjaarsvakantie kunnen kinderen bij zowel Bibliotheek Wierden als Bibliotheek Enter aan de slag.

WIERDEN/ENTER - Jaarlijks wordt in Nederland ruim 135 miljoen kilogram textiel in de kledingbakken gegooid. Van die hoeveelheid wordt slechts 1 procent gerecycled. Met de workshop Upcyclen laten de Twentse Maakplaatsen zien dat er meer mogelijk is.
Tijdens de workshop Upcyclen leren kinderen hoe een borduurmachine, naaimachine en plotter werken. Kinderen moeten zelf een kledingstuk meenemen dat tijdens de workshop wordt verwerkt tot een nieuw product. Op woensdag 23 februari kunnen basisschoolkinderen in Bibliotheek Wierden tussen 10.30 en 12.00 uur meedoen aan de workshop en in Bibliotheek Enter tussen 13.30 en 15.00 uur. Opgeven kan via www.bibliotheekwierden.nl.

CoderDojo

Wie van programmeren houdt en al spelend met games, websites en apps aan de gang wil, is in de bibliotheek Wierden aan het goede adres. Eén keer per maand kan op zaterdagmiddag worden geoefend met programmeren, spelletjes ontwikkelen, games maken en andere technische activiteiten. Een echt digitaal knutselatelier!

Coderdojo legt nadruk op open source en gratis software en heeft wereldwijd een breed netwerk aan enthousiaste vrijwilligers. Deze zogenaamde mentoren ondersteunen en begeleiden de kinderen waar dit nodig is. Voor degenen die geen laptop hebben, kan er één geleend worden. Geef dit dan wel even door. Ook registratie via de agenda van de bibliotheek is verplicht. Eerstvolgende CoderDojo is op zaterdag 26 februari tussen 13.00 en 15.30 uur in Bibliotheek Wierden. Uiteraard zijn kinderen uit Enter ook van harte welkom.
Opgeven kan in de bibliotheek of mail naar info@bibliothekwierden.nl

Textielstickers

Met de online KidsLab workshops zijn ontwerp- en maakworkshops ook toegankelijk voor kinderen vanuit huis. Deze sluiten thematisch aan bij de vakantieprogrammering van de Twentse Maakplaatsen. Zo ontwerpen 9- tot en met 12-jarigen op woensdag 23 februari (15.00 -16.30 uur) samen met een techniekcoach een textielsticker met het softwareprogramma Inkscape. Met het in het MaakMeeLab geproduceerde ontwerp - dat per post wordt toegestuurd - kunnen kinderen thuis eigen kleding of een tas pimpen en het een tweede leven geven. Opgeven voor de gratis workshops is niet nodig. Vooraf moet er wel gratis software op worden gedownload. Een tweede laptop/computer of tablet is handig. Meer informatie op tetem.nl/athome/kidslab.