Amerikaanse fotografe Dorothea Lange (1895-1965).
Amerikaanse fotografe Dorothea Lange (1895-1965).

Kunstlezing ‘Sheroes’

Algemeen

Culturele Raad Wierden/Enter organiseert een lezing over vrouwelijke kunstenaars met kunsthistorica drs. Muriel de Beer. Deze wordt gehouden op dinsdag 1 maart, precies een week voordat Internationale Vrouwendag wereldwijd wordt gevierd.

WIERDEN - “Via solo- of groepstentoonstellingen, diverse publicaties over ‘vrouwen in de kunst’ en via allerhande mediakanalen is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor specifiek vrouwelijke kunstenaars”, aldus de Culturele Raad Wierden/Enter. “Door die toenemende belangstelling genieten kunstenaressen als Frida Kahlo, Paula Modersohn-Becker, Artemisia Gentileschi en Marlene Dumas inmiddels meer bekendheid bij een groter publiek. Op dit gebied is er echter nog steeds een ‘inhaalslag’ te maken! Vrouwelijke kunstenaars zijn er altijd wel geweest, maar er werd relatief weinig aandacht aan hen besteed. Zij stonden lang in de schaduw van hun mannelijke evenknie.”.

Muriel de Beer schetst in deze lezing een algemeen beeld van de opkomst van vrouwelijke kunstenaars, van de late middeleeuwen tot nu. Zij brengt diverse vrouwelijke helden – door haar ‘sheroes’ genoemd - uit de kunstgeschiedenis voor het voetlicht. Vrouwen die hun steentje hebben bijgedragen aan de schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, architectuur, videokunst, installatiekunst, design… noem maar op! Deze eerste kennismaking zal voor iedereen, dus ook voor mannelijke toehoorders, een interessante ‘eyeopener’ zijn.

Over de spreekster

Kunsthistorica drs. Muriel de Beer studeerde Algemene Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van in Utrecht. “Zij is een enthousiaste spreekster over tal van kunsthistorische onderwerpen, van de klassieke Oudheid tot de meest actuele moderne kunst. Muriel leert je kijken, ontdekken en verbanden leggen. Zij geeft duidelijke uitleg in een verhaal doorspekt met anekdotes.” Muriel is sinds 1992 werkzaam in het volwassenenonderwijs en tevens de oprichtster van Artogether – Kunst en cultuureducatie. Momenteel is zij bezig met het samenstellen van een uitgebreide cursusreeks over vrouwelijke kunstenaars van de 20e en 21e eeuw.

Praktische informatie

De lezing ‘Sheroes’ is op dinsdag 1 maart bij te wonen in het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat 7 in Wierden. De lezing begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 8,50 euro en de voorverkoop vindt plaats bij Primera in Enter en Reterink in Wierden.