Seksueel geweld komt helaas nog regelmatig voor. Een nieuwe chatfunctie moet het nog laagdrempeliger maken om hierover te praten.
Seksueel geweld komt helaas nog regelmatig voor. Een nieuwe chatfunctie moet het nog laagdrempeliger maken om hierover te praten. Foto: Shutterstock

Meer aandacht voor seksueel geweld

De afgelopen tijd horen we veel over seksueel geweld; spraakmakende zaken zoals grensoverschrijdend gedrag bij The Voice zorgen ervoor dat de maatschappelijke discussie op gang komt. En dit is ook echt nodig; slachtoffers trekken nu nog vaak te weinig aan de bel waardoor zij niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.

TWENTE - Volgens het CBS worden jaarlijks 100.000 mensen slachtoffer van aanranding, verkrachting of misbruik. Hiervan is 90 procent vrouw, 10 procent man. Als men fysieke seksuele intimidatie meetelt - zoals ongewenste aanrakingen - dan ligt het aantal nog veel hoger: ongeveer 470.000 mensen. Hoewel er door bewegingen zoals #metoo meer aandacht is gekomen voor dit thema, is het probleem in werkelijkheid nog veel groter denken hulpverleners. Slachtoffers zoeken lang niet altijd hulp. Er zijn ook zeer zorgwekkende trends: volgens het Fonds Slachtofferhulp nam het aantal verkrachtingen toe de afgelopen jaren. Zo waren er in 2020 ruim 2.010 verkrachtingen, tegenover 1.265 in 2015. 


In Twente kan men terecht bij het Centrum Seksueel Geweld Twente Achterhoek. Ook in de coronaperiode blijven zij hulp en ondersteuning bieden. Naast het telefoonnummer 0800-0188 is er sinds 1 januari ook een nieuwe chatfunctie; via www.chatmetcsg.nl kunnen mensen deze raadplegen. Het CSG zag in januari een verdubbeling van meldingen ten opzichte van 2021. 


Onlangs legden twee ministers ook een virtueel werkbezoek af bij het CSG Twente-Achterhoek. Ministers Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid en Franc Weerwind van Rechtsbescherming spraken met het CSG. Margot Vlutters, coördinator bij het CSG, is blij met de aandacht. "We weten dat er elk jaar honderdduizenden kinderen, jongeren en volwassenen slachtoffer worden. Laten we daar niet van wegkijken, maar samen zorgen voor een goed hulpaanbod voor slachtoffers. Als maatschappij moeten we slachtoffers niet alleen laten staan, maar ze de steun geven die ze zo hard nodig hebben." Het CSG biedt brede ondersteuning voor slachtoffers; gesteund door onder meer artsen, de zedenpolitie en andere ketenpartners. Meldingen komen via veel verschillende signalerende instanties binnen.

Pen