Met deze foto van een paddenstoel won Cindy Kuiphuis de categorie volwassenen.
Met deze foto van een paddenstoel won Cindy Kuiphuis de categorie volwassenen. Foto: Cindy Kuiphuis

‘Wedstrijd levert prachtige foto’s op’

Algemeen

IVN afdeling Rijssen-Enter hield in november van het afgelopen jaar voor de tweede keer een fotowedstrijd. Het thema was ‘herfst’. Velen gingen op pad om de mooiste plaatjes te schieten. De prijswinnaars zijn inmiddels bekend gemaakt.

ENTER/RIJSSEN - De fotowedstrijd was opgedeeld in twee categorieën, één voor volwassenen en één voor jeugd tot en met 13 jaar. Er zijn vier winnaars uit de bus gekomen en dit zijn: Cindy Kuiphuis (1e prijs) en Jan Dommerholt (2e prijs) in de categorie volwassenen en Julia Geitenbeek (14) en Tijl Harbers (12) allebei de eerste prijs in de categorie jeugd.

Jan Dommerholt maakte een foto van de herfstzon die door de bomen scheen en Cindy Kuiphuis één enkele paddenstoel met een prachtige lichtinval op het omringende herfstblad. Julia Geitenbeek fotografeerde een bomenrij met op de achtergrond de lucht met de kleuren van de avondschemer. Tijl Harbers had een plaatje van paddenstoelen geschoten. De foto’s moesten in het jaar 2021 gemaakt zijn. Een lichte bewerking werd toegestaan. Professionele fotografen werden uitgesloten van deelname. De deelnemers vonden het heel leuk om mee te doen. “Al doende leert men ook nog weer wat nieuws”, liet men weten.

Er deden circa zestig volwassenen mee en elf kinderen. Fotograaf Gerbert Voortman (www.123pix.nl) uit Rijssen bekeek als jurylid alle inzendingen aandachtig. “De ingezonden foto’s met als thema ‘herfst’ kwamen eigenlijk in twee soorten binnen, namelijk landschappen en paddenstoelen. Het allerbelangrijkste voor mij aan een foto is dat de plaat direct een goed gevoel oproept en daar zaten er nogal wat van tussen. Zaken die het uiteindelijke verschil maakten waren toch vaak de ongeschreven fotografieregels als een rechte horizon, de positie van het onderwerp, de juiste belichting en een realistische nabewerking”, vertelt Voortman. 

De volwassenen kregen respectievelijk als prijs een 20 DVD-set (1e prijs) en 6 DVD-set + boek (2e prijs) en de kinderen ontvingen een boek met als titel ‘Herken wie ik ben’ (over dieren/planten). Voortman had voor iedere winnaar een certificaat gemaakt en dit werd samen met fotolijst aangeboden. Het IVN-bestuur is van plan na het zomerseizoen opnieuw een fotowedstrijd te organiseren en men hoopt dat er in ieder geval nog meer kinderen aan zullen deelnemen.

Deze foto van Jan Dommerholt leverde hem de tweede prijs op.
Tijl Harbers wordt gedeeld eerste bij de jeugd met deze foto van paddenstoelen. (foto: Tijl Harbers)
De foto van Julia Geitenbeek waarmee zij gedeeld eerste werd in de categorie jeugd tot en met 13 jaar van de fotowedstrijd van IVN Rijssen-Enter.
Cindy Kuiphuis ontvangt haar certificaat uit handen van Gerbert Voortman.
Jan Dommerholt ontvangt certificaat en prijs.
Overhandiging van certificaat aan Tijl Harbers.
Afbeelding