Puin van de gesloopte huizen van de eerste fase is gebroken tot menggranulaat en op diezelfde plek gebruikt voor de infiltratie.
Puin van de gesloopte huizen van de eerste fase is gebroken tot menggranulaat en op diezelfde plek gebruikt voor de infiltratie. Foto:

Woningen krijgen een tweede leven

Er wordt gesloopt aan de Kruissteenweg in Wierden en de materialen die daarbij vrijkomen en kunnen worden hergebruikt worden op zaterdag 29 januari aangeboden.

WIERDEN - Op zaterdag 29 januari worden alle her te gebruiken materialen aan de Kruissteenweg 46 tot en met 88 aangeboden. Men is van harte welkom van 10.00 tot 14.00 uur. De opbrengst gaat naar het goede doel, namelijk Inloophuis Jij en Wij in Wierden van de organisatie Hulp die Helpt. Na de succesvolle eerste fase van de circulaire sloop vorig jaar, ging 1.635 euro naar Stichting Bowie. "Hoe mooi is het om een kozijn of deur in jouw huis of schuur te kunnen hergebruiken? En ook nog een goed doel te steunen!", aldus Hoogeboom Raalte

Reggewoon laat in drie fases in totaal 56 nieuwbouwwoningen bouwen door Dura Vermeer Bouw Hengelo. Hoogeboom Raalte gaat ook de tweede fase van de herontwikkeling slopen. Het gebouw is niet geschikt voor verbouw, omdat het bestaande ‘casco’ van slechte kwaliteit is. Zowel woningcorporatie Reggewoon als Dura Vermeer en Hoogeboom vinden het belangrijk dat de sloop zo duurzaam mogelijk gebeurt. Om die reden start ook de tweede fase van de circulaire sloop met een kijkdag.

Zo gaat het in z’n werk

Via de kijkdag kunnen mensen kenbaar maken, waar ze belangstelling voor hebben. Simon Harmens, bedrijfsleider Recycling en Circulaire HUB bij Hoogeboom, verwacht dat op deze laatste zaterdag in januari het grootste deel een nieuwe bestemming krijgt. Alles kan in de oorspronkelijke vorm opnieuw gebruikt worden. Denk hierbij aan deuren, kozijnen, ramen, CV-installaties, verlichtingsarmaturen, keukenapparatuur, badkamermeubulair, planten en bestratingsmateriaal.

Belangstellenden krijgen na de kijkdag bericht of zij toegewezen hebben gekregen, waarop zij hebben geboden. Dan wordt meteen afgesproken wanneer het gekochte beschikbaar komt. En u het kunt demonteren en ophalen. De bouwelementen die niet direct verkocht worden, gaan naar de Circulaire HUB van Hoogeboom Raalte aan de Stobbenbroekerweg 16 te Raalte.

Het sloopproces

Tijdens het sloopproces worden alle te recyclen materiaalstromen zorgvuldig gescheiden. Na bewerking wordt dit materiaal hoogwaardiger ingezet. Zo heeft Hoogeboom in de eerste fase een Infiltratiesysteem ontwikkelt. Puin van de circulair gesloopte huizen is gebroken tot menggranulaat. Dit granulaat 8-31,5 is op diezelfde plek gebruikt voor de infiltratie. Het regenwater wordt verwerkt waar het valt. Geen verdroging van de grond of overbelasting van het riool. Deze duurzame circulaire herontwikkeling van de woonwijk krijgt in de tweede fase een vervolg.


Als de circulaire sloop is afgerond realiseert Dura Vermeer Bouw Hengelo op deze plek tien levensloopgeschikte woningen, acht eengezinswoningen en een aangepaste woning voor woningcorporatie Reggewoon.

Pen