Een gezellige tijd is ook goed mogelijk zónder alcohol, zo is de boodschap van de jaarlijkse IkPas-actie van de GGD Twente.
Een gezellige tijd is ook goed mogelijk zónder alcohol, zo is de boodschap van de jaarlijkse IkPas-actie van de GGD Twente. Foto: Shutterstock

Bewuster omgaan met het gebruik van alcohol

De feestdagen zijn hét moment om eens echt te genieten. Van veel en lekker eten en af en toe een alcoholische versnapering. Maar voor sommigen is alcohol meer dan een 'af en toe' genot. We zijn ons lang niet altijd bewust van hoeveel we precies drinken, zo signaleerde ook de GGD Twente in eerdere onderzoeken. Januari is daarom de maand van IkPas, wat dit bewustzijn moet versterken.

TWENTE - Volgens GGD Twente drinken veel mensen alcohol op een feestje of verjaardag, tijdens het eten, na het sporten of tijdens de vrijdagmiddagborrels als afsluiting van de werkweek. Men is zich er niet altijd van bewust dat er bij steeds meer aangelegenheden alcohol wordt gedronken.

Onder de noemer IkPas wil de GGD stimuleren dat mensen in ieder geval 30 dagen hun alcoholgebruik op pauze zetten. Dit heeft volgens de GGD diverse gezondheidsvoordelen: van de deelnemers slaapt 55 procent beter, 63 procent voelt zich mentaal fitter, 62 procent voelt zich lichamelijk fitter en 32 procent van deelnemers valt af. De bewustwording heeft ook op langere termijn een positief effect: ruim 30 procent van de deelnemers drinkt zes maanden na deelname structureel minder.