Een loodgieter of pijpfitter heeft op dit moment de keuze uit zo'n 20 openstaande vacatures.
Een loodgieter of pijpfitter heeft op dit moment de keuze uit zo'n 20 openstaande vacatures. Foto: Shutterstock

'Personeel vinden is een probleem'

Gemiddeld heeft een kortdurige werkloze de keuze uit twee tot drie vacatures. Wel zijn er verschillen tussen diverse beroepsgroepen. Zo kan een loodgieter of pijpfitter kiezen uit 20 openstaande vacatures. Voor twee sportinstructeurs of maatschappelijk werkers is er één vacature beschikbaar.

WIERDEN - Het aantal vacatures wil echter niet zeggen dat er geen werklozen zijn. Twente telt in september 2021 7.163 personen met een WW-recht. Dit is 1.200 minder dan aan het begin van 2020 en bijna 3.200 minder dan op het hoogtepunt van de coronacrisis in mei 2020. Het aantal WW-rechten onder jongeren daalt vanaf begin 2021. De laatste twee maanden is de daling sterk verminderd en lijkt een stabilisatie op te treden. In september 2021 telde Twente 493 jongeren met een WW-recht. De gemeente Dinkelland, Tubbergen en Wierden tellen minder dan 10 jongeren met een WW-recht. 


Bijstandsuitkeringen

Ook het aantal bijstandsuitkeringen is gedaald. Per eind september 2021 werden er in Twente 13.161 Participatiewet-uitkeringen verstrekt. Dit waren er 348 minder dan eind juni 2021, een procentuele daling van drie procent. Het aantal Participatiewet-uitkeringen ligt daarmee onder het niveau van begin 2020. Het aantal Participatiewet-uitkeringen verstrekt aan Twentse jongeren is in het derde kwartaal van 2021 sterk afgenomen. Het is met negen procentpunten gedaald tot 1.513 jongerenhuishoudens. Het ligt daarmee nog wel vier procent boven het niveau van begin 2020. 


Omdenken

Sinds januari 2021 loopt het aantal openstaande online vacatures zowel in Twente als landelijk op. Eind september 2021 waren er 6.700 openstaande online vacatures in Twente. Om deze vacatures in te vullen zullen werkgevers moeten "omdenken". Er zullen concessies moeten worden gedaan aan gewenste opleiding en vaardigheden, en moeten deze gemiste competenties gezamenlijk met opleidingspartners of intern worden bijgespijkerd. Wellicht biedt ook de groep onbenut arbeidspotentieel een mogelijkheid.

minder dan 10 jongeren met een WW-recht in Wierden

“Sommige bedrijven in Twente kunnen nauwelijks nog nieuw personeel vinden voor hun openstaande vacatures, daartegenover is geraamd dat er 35.000 mensen in Twente nog aan de kant staan. Dat is een groot onbenut arbeidspotentieel. Om oplossingen te vinden voor de mismatch van vraag en aanbod op de Twentse arbeidsmarkt, werken de Twentse gemeenten nauw samen met onderwijsinstellingen, werkgevers en sociale partners. Om samen oplossingen te vinden en met de krapte om te gaan. Vanuit deze samenwerking wordt onder andere stevig ingezet op een actieplan gericht op Leven Lang Ontwikkelen. En op projecten waarbij we samen met partners binnen de overheid, ondernemers en onderwijs meer aandacht geven aan gevraagde competenties en vaardigheden van zittend en nieuw personeel. Dit doen we bijvoorbeeld bij de projecten: Huis van de Logistiek, Huis van de Procestechnologie en binnenkort ook het Huis van de Zorg.” dat zegt Arjan Kampman, wethouder gemeente Enschede en tevens voorzitter van de Arbeidsmarktregio Twente.

Pen