De gemeente kampt in latere jaren met grote uitdagingen die lastig bij te sturen zijn, zoals de stijgende kosten voor zorg en ondersteuning als gevolg van vergrijzing.
De gemeente kampt in latere jaren met grote uitdagingen die lastig bij te sturen zijn, zoals de stijgende kosten voor zorg en ondersteuning als gevolg van vergrijzing. Foto: Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Programmabegroting : overschot in 2022

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Programmabegroting voor 2022 vastgesteld. De gemeenteraad zal deze in november vaststellen. Het college verwacht voor volgend jaar een overschot van 934.000 euro.

WIERDEN - Voor gemeenten is het momenteel een uitdaging om sluitende begrotingen te presenteren met ruimte voor nieuw beleid. Immers, de coronacrisis brengt onzekerheden met zich mee, evenals de politieke wissels in Den Haag, de stijgende kosten voor zorg en ondersteuning, vergrijzing en andere factoren. 


Dankzij het positieve beeld kan de gemeente investeren in wensen. "We kunnen nu eindelijk een vrijliggend fietspad aan de Ypeloweg realiseren", aldus wethouder Richard Kortenhoeven. "Daarnaast zal een deel van het geld ook gebruikt worden om de tekorten voor de jeugdzorg op te vangen." De gemeente wil de komende jaren ook vooral investeren in duurzaamheid, het mobiliteitsplan en de bestrijding van ondermijning en cybercriminaliteit. Daarnaast zet men nu al geld opzij voor nieuwbouw of renovatie van schoolgebouwen in latere jaren.


Ondanks het positieve beeld op dit moment zit de gemeente nog wel met de gebruikelijke onzekerheden op langere termijn die een impact kunnen hebben op de gemeentelijke portemonnee. Zo moet het nieuwe kabinet nog een besluit nemen over de herverdeling van het gemeentefonds en de structurele compensatie van toenemende kosten van de jeugdzorg. Daarnaast zijn de mogelijke bezuinigingen in het sociaal domein vanuit het rapport van Berenschot meegenomen in de berekeningen, maar moeten nog wel gerealiseerd worden. Al met al is wethouder van financiën Kortenhoeven tevreden: "Een jaar geleden hadden we niet gedacht deze begroting te kunnen presenteren, dus dit is mooi meegenomen”, aldus de wethouder.

Pen