Afbeelding
Foto:

Grote klimaatuitdaging

Te droog of te nat geeft problemen

WIERDEN - De gemeente, het Waterschap Vechtstromen en natuurorganisaties proberen allemaal zo goed mogelijk in te spelen op de huidige en toekomstige uitdagingen qua klimaatverandering. Het belang van een goed doordachte aanpak werd de afgelopen jaren al zeer duidelijk.

Twente kampte door de jaren heen met uitdagingen zowel qua te veel als te weinig water. Zo zorgde hevige regenval in Duitsland en smeltende sneeuw ervoor dat ook de Regge, Dinkel en Vecht regelmatig buiten de oevers traden. Er werd al veel werk verricht om de rivieren meer ruimte te geven, ook met het oog op klimaatverandering en meer extreem weer. 

Waar de grootste uitdagingen liggen verschilt van plek tot plek. In Twente zien we met name dat droogte voor overlast zorgde. De afgelopen zomers verliepen warm en droog, wat zorgt voor tekorten qua grondwater en verdroging van kostbare en kwetsbare natuur. Dit jaar lijken de problemen vooralsnog mee te vallen; een nat voorjaar en relatief natte zomer zorgen ervoor dat de grondwaterstanden in de regio op of net boven het gemiddelde zitten. Wel staan de stuwen hoog, zodat er meer water in de regio blijft. De droogteproblematiek was in het buitengebied van Wierden goed zichtbaar. Het is een probleem dat ook echt over de gemeentegrenzen speelt. Samen met het Waterschap en andere partners praat de gemeente met inwoners van het buitengebied. Onder meer om te kijken hoe slimmer om gegaan kan worden met het water. Twente is immers geheel afhankelijk van regenval voor het op peil houden van de watervoorraad. Men kijkt nu naar opties zoals het aanleggen van slimme stuwen of knijpduikers om de grondwaterstand te verhogen.