Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek maakt deze toegankelijker

Algemeen

WIERDEN - Riny Koers is een oude bekende van de bibliotheek in Wierden, maar door een verhuizing raakte ze het contact kwijt. Nu neemt ze opnieuw een abonnement en gaat als eerste nieuwe lid boetevrij lenen! De bibliotheek voerde dit onlangs in, net als veel andere bibliotheken.

“Ik heb als kind vaak boetes moeten betalen. Dat ging pas over toen Gerrit en ik kinderen kregen en we elke twee weken met hen naar de bieb gingen. Toen we naar Rijssen verhuisden, heb ik m’n lidmaatschap in Wierden opgezegd en in Rijssen kwam het er niet meer van.” Inmiddels wonen ze alweer jaren in Wierden. Riny is altijd blijven lezen. “Vroeger haalde ik alle streekromans uit de bibliotheek die ik maar vinden kon. Maar op een bepaald moment had ik er genoeg van. Nu lees ik graag oosterse romans.” Ze pakt een boek van de tafel: “Kijk, deze ben ik nu aan het lezen: Dochter van Isfahan. Dat speelt in de 17e eeuw, in Iran. Is net zo meeslepend als ‘De vliegeraar’ van Khaled Hosseini.”

Luisteren naar huilen
Als kraamverzorgende weet Riny hoe belangrijk communicatie is tussen ouders en kind. “We leren ouders te luisteren naar hoe hun kindje huilt. Een baby kan nog niet praten, maar wel huilen. We gebruiken daar een instructiekaart bij en we laten internetfilmpjes zien. Door goed te luisteren, kom je erachter of de baby pijn of honger heeft, moe is of last heeft van een boertje. Zo begint de communicatie met je kind. We werken vanuit de kraamzorg met het actieprogramma ‘Kansrijke Start’. Daarbij vertellen we de ouders ook altijd dat het bibliotheek-lidmaatschap voor hun kind gratis is. En dat ze prachtige kijk- en voorleesboeken in de bieb kunnen lenen.”

Voorlezen
Riny heeft een kar met tientallen kinderboeken in de kamer staan. “Voor de kleinkinderen. Daar kunnen ze een boek uitkiezen om zelf plaatjes te kijken of om voorgelezen te worden. Voorlezen, dat is zó belangrijk voor hun ontwikkeling en woordenschat!”

Blij met boetevrij
Wat vind je van alle nieuwe ontwikkelingen bij de bieb? “Dat boetevrij lenen vind ik echt een vooruitgang. Dat je nu als lid ook buiten de reguliere openingstijden in de bieb terecht kunt, is voor mij persoonlijk niet zo belangrijk. Als kraamverzorgende werk je een week en daarna ben je enkele dagen vrij; ik kan dus best overdag naar de bieb. Dat de bibliotheek steeds meer activiteiten ontplooit, vind ik positief. Dat Mammacafé bijvoorbeeld, waar jonge ouders ook elkaar kunnen ontmoeten. Met mijn kleindochter Elin ben ik naar een workshop geweest, waar kinderen konden kennismaken met allerlei muziekinstrumenten. Was echt leuk!”

Meer informatie
Kijk op www.bibliotheekwierden.nl voor meer informatie over abonnementen en de brede dienstverlening. Op de site van de bieb staat ook meer informatie over Open+. Ook is er een actuele agenda met interessante activiteiten.