Afbeelding
Foto:

Project Zakgeld voor Zwerfvuil

ALMELO - Het begon in het Nieuwstraatkwartier en daarna in De Riet. Maar nu draait het Zakgeld voor Zwerfvuilproject van de gemeente en welzijnsorganisatie Avedan in heel Almelo. Onder andere in de Schelfhorst, waar het schoonhouden van de wijk hoog op de agenda staat.

Het idee is supersimpel. Jongens en meiden van 10 tot 13 jaar mogen nog geen bijbaantje, maar ze willen wel graag een zakcentje verdienen. En in de wijken in Almelo ligt het werk letterlijk voor het opscheppen. Eén van de wijken waar nu ook jongeren aan het opruimen zijn onder leiding van een jongerenwerker van Avedan is de Schelfhorst. ‘Schelfhorst Schoon is al langer een thema, het loopt als rode draad door de wijkopgave. Verschillende partijen in de wijk conformeren zich aan dit thema. Van scholen, tot bewonerscommissies, gemeente en Avedan’, legt wijkondersteuner Leonie Schippers van Avedan uit.


Goed voorbeeld
Junior burgemeester Ruben uit de Schelfhorst gaf al langer het goede voorbeeld in de wijk. Hij maakt zich al jaren druk over plastic vervuiling en ging op eigen initiatief al regelmatig de wijk door om afval op te ruimen. Mede daarom werd hij in 2018 junior-burgemeester van Almelo. Ook de wijkcommissie Schelfhorst gaat maandelijks de wijk door, bewoners kunnen daar bij aansluiten. En nu kunnen kinderen dus meedoen aan dit goede werk dankzij het project ook nog een zakcentje bij verdienen. Jaydeigh heeft al een goede bestemming voor het verdiende geld: ‘Ik zit op turnen en nu kan ik elke week sparen voor mijn eigen turnmat.' En, behalve het geld verdienen, heeft ze nog een reden om elke week mee te helpen aan een schone wijk: ‘Het is ook gewoon gezellig om het samen te doen en met zijn allen de wijk in te gaan'. Ben je ook tussen de 10 en 13 jaar en wil je voor een klein bedrag meehelpen met opruimen in jouw wijk? Meld je aan via info@avedan.nl


Bewustwording
De jeugd wordt zich door het samen zwerfvuil verzamelen bewuster hoeveel afval op straat wordt gegooid. En dat is weer belangrijk om de wijk op termijn schoner te maken. De kinderen leren ook op tijd te komen, een klus af te maken en werken voor geld, waardoor het project op meerdere vlakken educatief is.