Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Ook dit jaar geld voor inzet Toekomstcoaches in Wierden

WIERDEN - Verreweg de meeste jongeren in Wierden groeien gezond en gelukkig op. Dit is te danken aan een fijne woonomgeving, goede scholen, en uiteraard een belangrijk stukje gemeenschapszin. Maar ondanks dit alles zijn er ook in Wierden jongeren die wat meer aandacht nodig hebben. Zij krijgen dan goede ondersteuning van de Toekomstcoaches.

Ook in 2021 zullen deze speciale coaches van MEE IJsseloevers ingezet worden om kwetsbare jongeren in de gemeente te helpen. Het college van Burgemeester en Wethouders ondersteunt dit eenmalig met een bijdrage van 40.000 euro. Hiermee kan de bestaande hulp in stand blijven én kunnen nieuwe trajecten gestart worden om nog meer jongeren te helpen.

Wat is een Toekomstcoach?
MEE IJsseloevers zet de Toekomstcoaches in om jongeren straks zelfverzekerd en met de juiste kennis de volwassen wereld in te krijgen. Zij werken met name met jongeren die onderwijs volgen op het Voortgezet Speciaal Onderwijs en Praktijkonderwijs. Het gaat dan om tieners die te maken hebben met problematiek op diverse fronten. De Toekomstcoaches worden omschreven als een 'persoonlijke Tom-Tom voor de jongeren en hun omgeving', oftewel, iemand die ze wegwijs kan maken en fungeert als vertrouwenspersoon. De begeleiding is niet alleen op de scholen, maar ook wanneer zij van school af zijn of aan het werk. De coaches hebben hun meerwaarde al veel bewezen als schakel tussen de diverse partijen in het leven van een jongere. Met het stukje begeleiding krijgen de jongeren ook de zelfverzekerdheid om bepaalde stappen te nemen, bijvoorbeeld zelfstandig gaan wonen of de overgang van school naar werk of dagbesteding. Jongeren naar werk krijgen is uiteraard een belangrijke ambitie. Kijk voor meer informatie en aanmelding op: www.mee-ijsseloevers.nl

Juist nu
De grote inzet van deze Toekomstcoaches in Wierden is juist nu hard nodig. De coronacrisis heeft namelijk grote psychosociale gevolgen voor jongeren, zoals onzekerheid, eenzaamheid en gebrek aan motivatie. Ook de telkens veranderende situatie op school en het wegvallen van leuke dingen in hun leven maakt het voor jongeren een lastige tijd. Wanneer je dan indenkt dat een kwetsbare jongere al minder stevig in zijn of haar schoenen staat, is het wel duidelijk dat er even meer inzet nodig is.