Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wierden moet betaalbare starterswoningen krijgen

WIERDEN - Het vasthouden van jonge inwoners is belangrijk voor een gemeente. Maar dan moet er wél voldoende, betaalbare woonruimte zijn. Om dit te stimuleren heeft de gemeente een nieuwe doelgroepenverordening opgesteld. Zo wil men graag meer starterswoningen in het goedkope en middensegment realiseren.

De verordening geeft de gemeente meer mogelijkheden om het lokale woningaanbod bij te sturen, zowel qua huur- als koopwoningen. De verordening zorgt ervoor dat het juridisch mogelijk is om in het bestemmingsplan van een nieuwbouwproject op te nemen dat er voor verschillende doelgroepen moet worden gebouwd. Zo kan de gemeente projectontwikkelaars wijzen op de verordening om er met elkaar voor te zorgen dat het nieuwe woningaanbod past bij de vraag van de inwoners van de gemeente Wierden.

Lastige positie
"We zien in heel het land dat starters op de woningmarkt moeilijk een geschikte woning kunnen vinden. Dat is in de gemeente Wierden niet anders, helaas", vertelt wethouder Johan Coes. "Meestal lukt het goed om vooraf afspraken te maken met bouwers en ontwikkelaars. Deze verordening moet dan ook worden gezien als een stok achter de deur, zodat we zeker weten dat huizen in onze nieuwbouwwijken ook betaalbaar zijn voor starters." De afgelopen jaren zijn huizenprijzen over de gehele linie fors gestegen, zelfs ook in de crisistijd. Hierdoor zijn veel bestaande woningen simpelweg veel te duur. Gemeenten passen ook andere instrumenten toe om hen te helpen, zoals de bekende startersleningen.

Samenwerken
De gemeente Wierden trekt samen op met de omliggende gemeenten die een soortgelijke verordening opstellen zodat er in de buurgemeenten zoveel mogelijk dezelfde regels gelden voor nieuwbouw. "Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat er voldoende woningen zijn voor onze jongeren zodat zij ook in onze gemeenten blijven wonen. Dat is ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid in het gebied", besluit wethouder Coes. De doelgroepenverordening moet nog door de gemeenteraad worden vastgesteld en staat in april op de agenda van de Wierdense raad.