Afbeelding
Foto: shutterstock.com

Bredere aanpak eikenprocessierups

TWENTE - Het bestrijden van de eikenprocessierups kreeg de afgelopen jaren meer en meer aandacht. Sinds de piek-overlast in 2018-2019 zijn gemeenten en anderen steeds meer gaan doen om deze overlastgevende rups uit te roeien. Ook de Provincie Overijssel zet steeds meer in op dit thema.

Deze week worden in heel Overijssel ruim 1.300 nestkastjes voor koolmezen opgehangen. Dit is een mooie, natuurlijke manier om deze rupsen te bestrijden. Afgelopen week werd het eerste provinciale nestkastje opgehangen langs de N350 aan de kant van Rijssen. De overige kasten komen onder meer langs provinciale wegen en overlastlocaties te hangen. De locaties zijn onder meer gekozen op basis van inbreng door de Vlinderstichting; het gaat dan om plekken waar beschermde vlinders voorkomen of waar de afgelopen jaren grote overlast is geweest.


Natuurlijk bestrijden
De ambitie van de Provincie Overijssel is om de komende jaren zoveel mogelijk naar natuurlijke bestrijding te gaan. Het inzetten van vogels als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups is hierbij een veel gekozen methode. Nu wordt nog vaak gebruik gemaakt van andere methoden, waaronder gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen en het wegzuigen van nesten. Deze methoden kosten echter veel geld; bovendien zorgt inzet van biologische middelen er ook voor dat andere, nuttige rupsen slachtoffer worden. Het wegzuigen van de rupsen heeft een soortgelijk nadeel: ook andere, natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups worden weggezogen.


Bloeiende bermen
Ook op indirecte wijze wil de Provincie rupsen aanpakken. Zo zet men ook in op het anders beheren van bermen. Zo maait men minder en er worden kruidenrijke mengels gebruikt om deze in te zaaien. Zo krijgen andere insecten ook meer kans om e helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups.