Afbeelding
Foto:

Veiligheid voor fietsers belangrijk verbeterpunt

WIERDEN - Het verbeteren van de verkeersveiligheid, met name voor fietsers, is volgens Wierdenaren zelf het belangrijkste aandachtspunt in het nieuwe Mobiliteitsplan. De gemeente vroeg inwoners hierover mee te praten en hun mening te geven via het online platform Ik Praat Mee.

Dit leverde een aardige respons op. In totaal namen 618 mensen deel aan dit onderzoek. De gemeente gebruikt de uitkomsten voor verdere uitwerking van het Mobiliteitsplan. De ambitie is om dit nog in het eerste kwartaal van dit jaar voor te leggen aan de gemeenteraad.

Uitkomsten
Van 23 oktober tot 9 november werd deze online peiling gehouden. De belangrijkste thema's volgens inwoners zijn verkeersveiligheid, fietsverkeer, bereikbaarheid, parkeren en openbaar vervoer. Mensen zijn ook al vooral tevreden over de bereikbaarheid, maar met name het fietsen kan nog een stuk verbeterd worden. Zo noemen deelnemers het buitengebied en het dorp Wierden zelf als onveilig. Diverse hotspots werden aangedragen, zoals de rotondes grenzend aan de F35 waar vaak bijna-ongelukken gebeuren. Andere onveilige plekken zijn bijvoorbeeld de Dahliastraat, Almelosestraat en Enterweg in Wierden, de Rijssenseweg en Enterveenseweg in Enter en de Ypeloweg en Wierdenseweg in het buitengebied.

Oplossingen
Uiteraard wil de gemeente graag kijken hoe men dit kan verbeteren. Eén van de oplossingen die al aangedragen werd in het onderzoek is het verlagen van de maximumsnelheid. Hier is veel draagvlak voor; 56 procent wil dat 30 kilometer per uur standaard is binnen de bebouwde kom. Er zal ook vooral gedragsverandering nodig zijn; veelal zijn het bijvoorbeeld buurtgenoten die te hard rijden.

Geef ook uw mening!
De gemeente peilt regelmatig de meningen van inwoners over uiteenlopend huidig en toekomstig beleid. Dit doen zij via de gebruikelijke inspraakprocedures, maar ook vaak via het online platform wierden.ikpraatmee.nl. Dit is een laagdrempelige manier om uw mening te geven en beleid vroegtijdig te beïnvloeden. De gemeente nodigt u dan ook van harte uit om u hiervoor aan te melden.