Afbeelding
Foto: shutterstock

Bevrijdingsfeest gaat niet door: uitgesteld naar 2022

WIERDEN - Het bestuur van stichting Vier de Vrijheid Wierden Enter heeft een ingrijpend besluit genomen. Ze hebben besloten om alle activiteiten rond Bevrijdingsdag 2021 te verplaatsen naar 2022. De reden is dat er op dit moment geen enkel perspectief is wat er wel of niet door kan gaan in de komende maanden in verband met het coronavirus.

De stichting Vier de Vrijheid heeft bewust gekozen om de activiteiten te verplaatsen naar maart, april en mei 2022, omdat dit de periode is van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Alle contactpersonen van de buurten, verenigingen, sponsoren en gemeente Wierden zijn hierover inmiddels ingelicht.

Bevrijdingsfeest 2022
Samen met de inwoners heeft stichting Vier de Vrijheid Wierden Enter een prachtig bevrijdingsfeest in elkaar gezet. Er is al veel werk verzet en ze willen er in 2022 met iedereen een leuk feest van maken. Er is iets leuks om naar uit te zien. Als enige gemeente in Overijssel heeft Wierden een lichtroute. Verder komen er mooie concerten, bijeenkomsten voor jong en oud, bevrijdingsontbijt, een quiz. Alles is mogelijk door de inzet van de vele vrijwilligers.

Bevrijding 2021
De stichting stelt het op prijs als inwoners van Wierden weer vlaggen in de periode van 7 april tot en met 5 mei met de vorig jaar ontworpen bevrijdingsvlag. Deze periode is gekozen vanwege de bevrijding van Hoge Hexel op 7 april en de bevrijding van Wierden en Enter op 9 april. Vanzelfsprekend hangt de nationale vlag op 4 mei halfstok en 5 mei wordt er gevlagd met de nationale vlag zonder wimpel en/of de bevrijdingsvlag.

Veel afgelast
De Wierdense organisatie is zeker niet de enige die al preventief activiteiten afgelast heeft voor dit jaar. Hoewel de vaccinatie tegen het coronavirus langzaam maar zeker op gang lijkt te komen, zal nog lang niet iedereen gevaccineerd zijn voor het einde van het jaar. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat we de beperkende coronamaatregelen nog wel een tijdje zullen houden. Het organiseren van een grotere activiteit zoals een bevrijdingsfeest neemt vaak enkele maanden in beslag, waardoor organisatoren liever niet dit risico nemen. Bovendien zijn activiteiten rond 4 en 5 mei dusdanig tijdgebonden dat uitstel naar het najaar ook conceptueel niet praktisch is.