Burgemeester Tigchelaar
Burgemeester Tigchelaar Foto: VGN.nl

Burgemeester: "Aandacht is het mooiste wat we kunnen geven"

WIERDEN - De laatste weken van het jaar zijn alweer aangebroken. En we kunnen terugkijken op één van de raarste jaren in de menselijke geschiedenis. Een jaar met veel ups en downs, wat ook aantoonde dat omkijken naar elkaar als goede noabers erg belangrijk is.

De oplaaiing van het coronavirus en bijbehorende opschaling van de coronamaatregelen was uiteraard niet echt het beeld wat we allemaal voor ogen hadden voor de feestdagen. Zeker landelijk bleef naleving van de regels helaas achter, waardoor van daling in de tweede golf amper sprake was. De situatie in Wierden is zorgwekkend; de afgelopen weken zaten we in de top qua het aantal positieve besmettingen. Dit wordt gemeten per 100.000 inwoners. In Wierden kwamen we afgelopen week uit op 593 gevallen per 100.000 inwoners, alleen Rijssen-Holten scoorde slechter met 610. Hiermee zit Wierden ruim boven het Twentse gemiddelde van 381 gevallen per 100.000 inwoners.

Basisregels
De belangrijkste middelen in de strijd tegen het coronavirus zijn en blijven de basisregels: blijf thuis bij ziekte, was je handen stuk, nies in je elleboog en laat je testen bij klachten. Verder is het dragen van een mondkapje verplicht in de publieke binnenruimte. Hoewel een mondkapje geen honderd procent bescherming biedt, is het risico op verspreiding van het virus een stuk kleiner wanneer iedereen dit doet. U beschermt met een mondkapje niet alleen uzelf en anderen waar u direct mee in contact komt, maar ook juist de vele kwetsbare mensen die weer met anderen in contact staan.

Omzien naar elkaar
Naast de fysieke gezondheid is het virus ook mentaal zwaar. Zeker voor mensen die al ziek zijn, ouderen of mensen met een klein sociaal netwerk. Als goede noabers kunt u iets voor hen betekenen; help ze bijvoorbeeld met het doen van boodschappen, bel ze voor contact of stuur een kerstkaartje. Juist nu is het belangrijk dat kwetsbare mensen voelen dat iemand aan ze denkt.

Boodschap burgemeester
Deze week plaatste burgemeester Doret Tigchelaar ook weer een videoboodschap op www.wierden.nl. Hierin spreekt zij zorgen uit over de cijfers, maar ook waardering: "Ik ben overtuigd dat u uw best heeft gedaan. Maar: we zitten nog steeds in de rode getallen." Waar eerder de piek nog redelijk gespreid was, zitten de besmettingen nu met name in de leeftijd tussen 50 en 59 jaar, waarvoor niet echt een verklaring is. "Ik moet wel zeggen dat ik het écht, écht, écht oprecht meen, dat u het met de kerstdagen zo sober mogelijk moet gaan doen." Gewoon feestvieren is er dus niet bij. "We moeten het samen doen. Laten we proberen het vol te houden. En geef elkaar de aandacht. Ik merk zelf hoeveel dit voor anderen betekent."