Afbeelding
Foto:

Paardrijden Special Olympics Nationale Spelen in Hoge Hexel

HOGE HEXEL - Van 10 tot en met 12 juni 2022 komen ruiters met een verstandelijke beperking uit heel Nederland naar Hoge Hexel om te strijden voor nationaal goud. De gemeente Wierden is trots dat Hoge Hexel het decor mag zijn voor het paardrijden tijdens de Special Olympics Nationale Spelen.

Iedere twee jaar worden de Nationale Spelen roulerend door Nederland heen georganiseerd. Ruim 2.500 sporters met een verstandelijke beperking zetten dan hun beste beentje voor. In 2022 is Twente het decor van de Nationale Spelen. De openingsceremonie vindt plaats in het FBK Stadion in Hengelo, huisvesting van de sporters vindt plaats op de campus van Universiteit Twente. Er worden in totaal 24 sporten beoefend en elke Twentse gemeente huisvest minstens één tak van sport.

Inclusief sporten
“Onze gemeente huisvest het paardrijden”, vertelt wethouder Jeffrey Rouwenhorst. "Dat biedt ons een geweldige kans om inclusief sporten onder de aandacht te brengen. Sporten heeft zo veel te bieden: plezier, sociale contacten, de mogelijkheid om je te ontwikkelen. Dat moet voor iedereen toegankelijk zijn. Dit sluit ook goed aan bij de ambities zoals die zijn opgenomen in het lokaal sportakkoord: sporten en bewegen is voor iedereen." Het paardrijden zal plaatsvinden bij manege De Vossenbos in Hoge Hexel, waar rijvereniging De Eschruiters elk jaar de paardenevenementen CSI Outdoor Wierden en het Dutch Youngster Festival organiseert. “In onze gemeente wordt paardensport op topniveau bedreven”, zegt wethouder Rouwenhorst. "Met de komst van de Special Olympics kunnen wij Wierden nog meer op de kaart zetten als echte paardensport-gemeente."

Sterke combinatie
Henk Robben, voorzitter van De Eschruiters: "Toen aan ons werd gevraagd of wij het paardrijden wilden organiseren, hebben we meteen contact gezocht met manege ‘t Leijerweerd. Want wij hebben een mooie locatie en veel ervaring met het organiseren van een groot paardenevenement, maar niet met paardrijden voor mensen met een beperking. Die ervaring heeft ‘t Leijerweerd wel." "Samen vormen we een sterke combinatie", vult Jan Wijnen van manege ‘t Leijerweerd aan. "Wij leveren instructeurs en paarden. Niet elk paard is daar namelijk geschikt voor. Wij hebben rustige en betrouwbare paarden die geen gekke sprongen maken. Ze zijn het gewend om te rijden met mensen met een beperking." Jan Wijnen: "We hopen dat een aantal van onze ruiters mee kan doen aan het Special Olympics Nationale Spelen. En we hopen dat anderen door dit evenement ook enthousiast worden om bij ons te komen rijden of vrijwilliger te worden. Want het paardrijden met gehandicapten is zó mooi. Soms zien we een ruiter met verkrampte spieren helemaal ontspannen als hij tien minuten op een paard zit. Anderen zijn heel trots na de training en verheugen zich de hele week op de volgende les. Dat is fantastisch om te zien.”

Onvergetelijk evenement
"Samen maken we er een onvergetelijk evenement van”, aldus wethouder Rouwenhorst, "Natuurlijk voor de deelnemers en de toeschouwers, maar ook voor de vrijwilligers en iedereen die zich betrokken voelt bij inclusief sporten. Het zou natuurlijk mooi zijn als mensen met en zonder beperking door de Special Olympics Nationale Spelen geïnspireerd raken om zelf te gaan sporten óf om hun sport toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.”