Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Verrassing voor mantelzorgers

WIERDEN - Als goede noabers zorgen wij voor elkaar, in elke fase van ons leven. Ook het belangrijke mantelzorg hoort hierbij; zorg verlenen aan iemand in je directe omgeving zoals familie, vrienden en kennissen. Om stil te staan bij hun belangrijke werk was dinsdag de landelijke Dag van de Mantelzorg.

Ongeveer één op de vier mensen verricht mantelzorg in ons land. Een cijfer dat door de vergrijzing ongetwijfeld nog verder toe zal nemen. Senioren wonen langer zelfstandig thuis, wat dankzij technologie en goede gezondheidszorg steeds beter mogelijk is. Maar er komt dan wel een extra druk te liggen op de mensen in hun directe omgeving. Als gevolg van de coronacrisis is deze druk, evenals het aantal mantelzorgers toegenomen. Immers, veel vaste activiteiten vielen weg voor veel senioren en thuiszorg en ondersteuning werd in sommige gevallen teruggeschaald, waardoor mantelzorgers een en ander over moeten nemen.

Mantelzorgverrassing
Mantelzorgers in Wierden kunnen ook in aanmerking voor een mantelzorgverrassing. Dit is een stukje waardering voor mensen die zich het afgelopen jaar ingezet hebben voor zorg aan een naaste. Iedereen die mantelzorger is kan zich nog tot en met volgende week woensdag 18 november aanmelden voor de gebruikelijke mantelzorgverrassing. Wanneer u langer dan drie maanden, acht uur per week zorgt voor iemand met wie u een persoonlijke band hebt, bijvoorbeeld een familielid, vriend of buurman, dan komt u hiervoor in aanmerking. Het hoeft niet altijd te gaan om zorg in een thuissituatie, ook wanneer u iemand ondersteunt die in een instelling woont telt dit. De mantelzorgverrassing is niet bedoeld voor vrijwilligers; zij worden op een andere manier bedankt voor hun inzet. Het aanvragen kan via de website www.evenmens.nl. U kunt ook bellen met mantelzorgconsulent van de gemeente Annelies Slager op 06-337 539 07 of via aslager@evenmens.nl

Goede ondersteuning
De gemeente en Evenmens kunnen mantelzorgers ook op diverse andere manieren helpen. Onder meer met advies over het uitvoeren van deze zorgtaken, maar ook bijvoorbeeld met concrete ondersteuning zoals respijtzorg.