Afbeelding
Foto:

Zorgen over toename
coronabesmettingen

WIERDEN - De afgelopen weken nam het aantal coronabesmettingen weer toe. Met afgelopen week record op record. Ook Wierden bleef niet buiten schot; het aantal coronabesmettingen nam toe en was zorgelijk hoog.

De gemeente bleef de afgelopen tijd dan ook in nauw contact met de GGD om de lokale corona-clusters in te dammen waar nodig. Gelukkig lijkt van clustervorming vooralsnog geen sprake. De meeste besmettingen doen zich op dit moment voor bij 50-59 jarigen (50) gevolgd door 20-29 jarigen (47). Sinds 1 oktober ging het aantal besmettingen ineens fors omhoog. "Tussen 15 en 21 oktober werden maar liefst 154 besmettingen geregistreerd", zegt burgemeester Doret Tigchelaar. Veel besmettingen lijken zich voor te doen in de thuissituatie, maar gezien het hoge aantal besmettingen is de exacte bron vaak moeilijk te achterhalen.

Hopelijk verbetering
Het effect van de maatregelen van 30 september op het aantal coronabesmettingen is nu nog niet waarneembaar. "Ik hoop dat de kentering in het aantal besmettingen snel komt, maar ik verwacht op basis van het huidige aantal dat aanvullende landelijke maatregelen nodig zijn om het virus er onder te krijgen. Of het zover komt, is echter niet aan mij”, vertelt Tigchelaar. Blijft de landelijke aanpak van kracht dan is het kabinet aan zet en als er wordt overgegaan naar een regionale aanpak dan beslist de Veiligheidsregio Twente over aanvullende regionale maatregelen. "Laten we echter niet wachten op aanvullende maatregelen, maar zelf onze verantwoordelijkheid nemen door de huidige maatregelen strak na te leven. Niet altijd een gemakkelijke opgave, maar wel van essentieel belang in onze gezamenlijke strijd tegen het coronavirus.”

Net een olietanker
Het bestrijden van het coronavirus is een grote, gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het is ook een lastige opgave. De maatregelen werken net als het sturen van een olietanker: pas na enige tijd ga je een andere koers zien. Het is daarom ook belangrijk om niet te verslappen in het naleven van de regels. Alleen door deze ook in de nabije toekomst goed na te leven, dus wanneer het aantal besmettingen daalt, kunnen we het virus blijvend onder controle houden.