Afbeelding
Foto:

Water als thema centraal
in nieuwe cultuurvisie

WIERDEN - Vanaf februari tot de zomer van dit jaar zijn er vijf cultuurbijeenkomsten georganiseerd door de gemeente om met organisaties en inwoners gezamenlijk een nieuwe cultuurvisie samen te stellen.

In de gesprekken kwam naar voren dat de cultuurvisie stimuleert de huidige kennis met nieuwe kennis te verknopen. Het uitgangspunt van de cultuurvisie is als volgt: kunst en cultuur dragen op een unieke wijze bij aan de verbinding, vitaliteit, creativiteit en identiteit van onze samenleving. Wethouder Richard Kortenhoeven vertelt: "Het kunst- en cultuuraanbod in onze gemeente is divers en vitaal. Zo is er genoeg te doen op gebied van historie, toneel, dans, zang, muziek, beeldende kunst en literatuur. Maar ook graffiti kun je tot kunst rekenen. Er is een solide basis om de volgende uitdagingen met elkaar aan te gaan. Want in de komende jaren willen we dat nog meer inwoners van onze gemeente voor kortere of langere tijden deelnemen aan kunst en cultuur. En willen we bezoekers verrassen met wat er allemaal te doen en te bezichtigen is. Onze gemeente is een watergemeente en water zorgt voor verbinding", geeft wethouder Richard Kortenhoeven aan. "De Regge heeft een grote bijdrage geleverd aan het ontstaan van onze gemeente en zeker voor Enter. Niet alleen de Regge maar water in het algemeen speelt verder een grote rol in de gemeente Wierden. Op diverse locaties in de gemeente wordt door Vitens veel drinkwater ‘gewonnen’. Al in de 19e eeuw is hiermee gestart. De oude pompgebouwen zijn hiervan het bewijs", vertelt wethouder Kortenhoeven.

Mooi thema
"Maar ook de Wierdense Aa, de Wendel, de Entergraven, de Enterse Lee, de vijvers aan de noordkant van het spoor, de recreatieplassen en de Dakhorst geven aan hoe waterrijk de gemeente is. De oorsprong van de Doorbraak, kronkelend door Twente over een afstand van 13 kilometer, ligt in de gemeente Wierden. En is er een prachtig gebied gerealiseerd bij de Wendel, dat dient voor de opvang van overtollig regenwater. ‘Water verbindt’ is dan ook een mooi haakje om de gemeente Wierden in de toekomst vanuit kunst & cultuur maar ook vanuit recreatie & toerisme te positioneren,” In het najaar van 2020 wordt de uitvoeringsagenda van de cultuurvisie met concrete acties vormgegeven.