Afbeelding
Foto:

Expositie 25-jaar Historische Kring Wederden start 2 september

WIERDEN - Na een gedwongen maandenlange sluiting in verband met het coronavirus gaat de HKW op woensdag 2 september weer open met een expositie in het kader van haar 25-jarig bestaan. Er komt echter geen grote opening.

Reeds in de tachtiger jaren ontstond er een initiatief om een historische kring op te richten in Wierden. Krantenkoppen met “Wierdenaren willen Historische Kring” en “Historische club Wierden van start” laten aan duidelijkheid niets te wensen over, maar toch kwam het er in de periode niet van. Pas na het grote feest over 50 bevrijding in 1995 ontstond bij een aantal Wierdenaren het goede saamhorigheidsgevoel, dat nodig was om een historische kring op te richten. De initiatiefnemers kwamen uit de organisatie van 50-jaar bevrijding. Men ging vrijwel direct aan de slag en in oktober van hetzelfde jaar werden de Wierdenaren uitgenodigd om kennis te nemen van de voorgenomen plannen en natuurlijk om donateur te worden. Het enthousiasme was groot en in november werd de Stichting Historische Kring Wederden officieel opgericht.

Gegroeid
Het was een start zonder eigen ruimte, zonder een archief, maar met heel veel enthousiasme en goede wil. Nu in 2020 viert de Stichting Historische Kring Wederden haar 25-jarig bestaan. De vele goede ideeën van destijds en de daaropvolgende jaren zijn omgezet in een stichting die een vaste plek heeft veroverd in de Wierdense gemeenschap. Er is een fantastische ruimte in het centrum van Wierden met wisselende exposities, een prachtig magazine WederAardigheden (van een gestencild boekje naar fraai drukwerk), meerdere uitgaven van boeken zoals “Wierden te Kiek”. Maar ook veel lezingen, regelmatig educatie-projecten voor de jeugd en nog veel meer. Bezoekers zijn vanaf 2 september van harte welkom op woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis maar een vrije gift wordt zeer op prijs gesteld.