Afbeelding
Foto:

Het is goed wonen in Wierden (en vooral in Enter!)

WIERDEN - "Dertien is voor ons een geluksgetal", grapte burgemeester Doret Tigchelaar afgelopen week via Twitter. Hiermee reageerde zij op het feit dat de gemeente Wierden in een onderzoek van weekblad Elsevier op deze 'ongelukkige' plaats eindigde qua woongenot in Nederlandse steden.

Het blad voert jaarlijks onderzoek uit naar het wonen in de 354 Nederlandse gemeenten. In de regio Twente scoort Wierden hierbij het beste op plaats 13. Hierbij werd gekeken naar zo'n honderd factoren. Zoals de inherente drukte qua bevolkingsdichtheid, maar ook rust en ruimte, weinig criminaliteit of overlast en de omgevingskwaliteit.

Goed bezig
De gemeente behaalde een uitstekende score op diverse factoren, waaronder de volle vijf sterren voor weinig overlast, veiligheid, kenmerken bevolking, winkelaanbod en rust en ruimte. Maar verbeterpunten zijn er ook. Zo scoort de gemeente drie sterren qua onderwijs en kinderopvang, zorg, bereikbaarheid en de natuurlijke omgeving. Het slechtst waardeert het onderzoek de vrijetijdsvoorzieningen: twee uit maximaal vijf qua score. De gemeente mag dus al met al best trots zijn op de scores, hoewel er nog mogelijkheden zijn om door te groeien. De uitdaging is dan uiteraard wel om je sterke krachten te behouden; zo staat drukte en gezelligheid immers vaak haaks op rust en ruimte.

Enter voorop
Voor het eerst sinds de start van dit onderzoek in 1997 kijkt men in de methodiek ook naar postcodegebieden. Immers, in de meeste gemeenten heb je plekken die er positief of negatief uit kunnen schieten. Hierbij valt op dat Enter goed scoort op alle fronten. Bewoners mogen zich dus rijk rekenen: u woont effectief op de fijnste plek in heel Twente.

Grote verschillen
Er zijn verder zeer grote verschillen qua scores in Twente. Zo ligt Rijssen-Holten op plek 18 niet zo ver af van Wierden qua woongenot, maar Borne op plaats 25 ligt al wat ver weg. Hierna treffen we bijvoorbeeld Haaksbergen op 41, Oldenzaal op plaats 73, Losser op 97, Enschede op 229 en Almelo komt angstvallig in de buurt van de onderkant van de lijst met plaats 306.