Afbeelding
Foto:

Klein positief resultaat 2019,
maar negatief perspectief

WIERDEN - Het is de tijd van de jaarrekeningen; waarbij gemeenten terugblikken op het financiële resultaat van het afgelopen jaar en het huidige perspectief voor de komende begrotingen. In Wierden is het een gemengd beeld: we sluiten 2019 af met een positief resultaat, maar 2020 is een erg onzeker jaar.

Als eerste het goede stukje nieuws: 2019 werd afgesloten met zwarte in plaats van rode cijfers. De gemeente behaalde een positief resultaat van 1,4 miljoen euro, dat met name komt door eenmalige, niet-structurele inkomsten vanuit de grondverkoop.

Keuzes maken
De gemeente moet voor dit jaar en komende jaren wel belangrijke structurele keuzes maken over waar wel en niet geld voor is. Concreet komt het er op neer dat er de komende jaren alleen ruimte is voor plannen die absoluut niet uitgesteld kunnen worden. De nota meerjarenbeleid geeft een doorkijkje naar de plannen die het college van B&W de komende jaren gaat uitvoeren, uitgaande van het coalitieprogramma en de financiële ruimte die er is. Die financiële ruimte blijkt beperkt. "Het is nu heel lastig in te schatten hoeveel geld de coronacrisis ons gaat kosten, maar we houden rekening met ongeveer een miljoen euro", legt wethouder financiën Richard Kortenhoeven uit. "Daarnaast moeten we afwachten wat de herverdeling van het gemeentefonds in 2022 wordt, maar de verwachting is dat dat voor kleinere plattelandsgemeenten zoals Wierden negatief uitpakt." Projecten die al in gang zijn gezet gaan zoveel mogelijk door, zoals de herinrichting van de Dorpsstraat in Enter.

Uitdagingen
Wierden kampt met de gebruikelijke uitdagingen op financieel vlak: het sociaal domein is duur en ook de komende jaren heeft de gemeente geen grote invloed op deze uitgaven. Het inzicht in deze kosten is weliswaar steeds beter aldus wethouder Eric Braamhaar, maar beïnvloeden is een ander verhaal. Inwoners hebben immers ook bepaalde rechten op zorg en ondersteuning. "We voorzien dat de kosten voor jeugdzorg en de huishoudelijke hulp blijven toenemen en om die extra uitgaven te kunnen opvangen, houden we rekening met 1 miljoen euro reserve voor het sociaal domein."