Afbeelding
Foto:

CDA Wierden-Enter: "betrek burger bij energieplannen"

WIERDEN - De CDA-afdeling Wierden-Enter wil dat inwoners en bedrijven nog actiever betrokken worden bij de duurzame energieopgave.

De gemeenteraad van Wierden boog zich deze week over de startnota van de Regionale Energie Strategie. Deze nota geeft op hoofdlijnen aan welke stappen de deelnemende Twentse gemeenten precies gaan ondernemen om tot een duurzame regio te komen. Zo stelt ook elke gemeente zichzelf een doel qua de opwekking van duurzame energie voor de komende jaren. Om dit te formaliseren zal de Wierdense gemeenteraad in juni een zogeheten energie-bod doen. "Dat we een opgave hebben, staat als een paal boven water. De provincie, gemeenten, waterschappen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zijn aan het onderzoeken welke bijdrage zij gezamenlijk kunnen leveren aan de doelstellingen opgenomen in het landelijk klimaatakkoord. In het bod wordt bepaald hoeveel elektriciteit (met zon en wind) er binnen de gemeentegrenzen duurzaam wordt opgewekt. Om tot een bod namens Wierden te komen, moeten zowel inwoners als ondernemers op de hoogte zijn van deze taakstelling en wat dat voor hen betekent. Want de keuzes die we samen moeten maken gaat inwoners raken", aldus CDA–raadslid Langenhof. Ze legt uit dat het CDA het college oproept om meer te doen aan communicatie en participatie.

Niet vrijblijvend
"Dit hele proces is geen vrijblijvende opgave: als we onze doelstellingen niet halen, dan kan zich de situatie voordoen dat de provincie de zaken naar zich toe gaat trekken en we de opgave opgelegd gaan krijgen", aldus Langenhof. Het CDA Wierden – Enter verzoekt het college daarom ook om de gemeenteraad tijdig in stelling te brengen als het gaat om het bod en de daaraan gekoppelde doelstellingen. Tot slot voegt zij toe dat, als het aan de CDA–fractie ligt, de uitvoering van de Regionale Energie Strategie "transparant, helder en overzichtelijk én haalbaar en betaalbaar moet zijn".