Afbeelding
Foto:

Presentatie neergestorte vliegtuigen

WIERDEN - Na presentaties over "Het verzet kraakt" en "De Kersttrein van Wierden" in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding volgt op woensdag 22 januari de derde. Deze presentatie wordt gegeven door Kees Kroon (bestuurslid van de HKW) en heeft als thema "Neergestorte vliegtuigen in Wierden".

Naast de in totaal negen vliegtuigen die neerkwamen in onze gemeente (vijf geallieerde en vier Duitse) gedurende de Tweede Wereldoorlog wordt ook ingegaan op hoe de nachtjacht in zijn werk ging in die dagen en (waar van toepassing) de nasleep van de crashes in de vorm van monumenten, herdenkingsplaquettes en meer. Op de algemene begraafplaats aan de Appelhofstraat rusten in totaal de stoffelijke resten van 25 jonge vliegers die hun leven gaven voor onze vrijheid en democratie. Ook de bezoeken van hun nabestaanden zullen aan de orde komen.

Kom ook
De locatie is het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat in Wierden, de aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De entreeprijs bedraagt 3,50 euro per persoon. Donateurs van de HKW hebben gratis toegang.

Meer presentaties
In de aanloop naar het bevrijdingsjubileum organiseert de HKW nog diverse presentaties rond dit thema. De eerstvolgende is dan op dinsdag 11 februari, waar het verzet in en om Wierden aan bod komt. Met onder andere kapitein Lancker, Jedburghteam Dudley en "de kleine muis". Op maandag 30 maart staat "De V-1 lanceerbaan in het Haarbos" centraal: voorbereidingen, opbouw en lanceringen. Op woensdag 8 april is de laatste presentatie, "De bevrijding van Wierden": vijf dagen felle strijd door het Canadese Algonquin Regiment en de nog steeds bestaande relaties van de Algonquins met Wierden. De locatie, aanvangstijd, toegang, etc. voor alle presentaties is zoals hier boven vermeld.

Ook voor groepen
Er bestaat ook de mogelijkheid om deze presentaties te houden voor besloten groepen zoals verenigingen, clubs, scholen (aangepaste gastlessen) en andere belangstellenden. Informatie hierover kunt u inwinnen via email: keeskroon@hetnet.nl.