Afbeelding
Foto:

Nederland groeit snel, Wierden iets minder hard

WIERDEN - Het nieuwe jaar is hét moment voor de overheid om eens de ontwikkelingen van het afgelopen jaar tegen het licht te houden. Vaste traditie is hierbij de presentatie van de nieuwste bevolkingscijfers, zowel landelijk als lokaal. De cijfers geven voor Twente een gemengd beeld ten opzichte van de landelijke trend.

De bevolkingsgroei komt landelijk met name doordat meer mensen vanuit het buitenland zich in Nederland vestigden. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Het afgelopen jaar werden ook weer meer mensen geboren dan er overleden: 170.000 geboorten, ten opzichte van bijna 152.000 sterfgevallen. In totaal kwamen er ook 272.200 mensen naar Nederland vanuit het buitenland en bijna 158.000 mensen vertrokken juist naar het buitenland. De helft van alle mensen die vanuit het buitenland naar Nederland kwam was afkomstig uit Europa. De huidige bevolkingsgroei is de grootste sinds het begin van deze eeuw. De laatste keer dat de bevolking zo snel groeide was in 1975, tijdens de onafhankelijkheid van Suriname.

Twentse trends
De bevolkingsontwikkeling in Twente is aanzienlijk minder sterk dan in de rest van het land. Sterker nog, sommige gemeenten krimpen zelfs. Zo nam de bevolking in Tubbergen af met 0,5 mensen per 1.000 inwoners. in Twenterand met 0,7 mensen per 1.000 inwoners en in Rijssen-Holten nam dit af met zelfs 3,1 per 1.000 inwoners. Wierden zit in de middenmoot qua groei met 2,5 inwoners meer per 1.000. Sterkste groeier was Hengelo met 6,5.

Bredere context
De kleine groei in Wierden is vooralsnog niet zorgwekkend, maar zou het op termijn wel kunnen worden. Afname van de bevolking in een gemeente of te kleine aanwas zorgt namelijk voor neveneffecten. Zo kunnen hierdoor voorzieningen verdwijnen, waardoor mensen wegtrekken en een sneeuwbaleffect kan ontstaan. Het is dan ook belangrijk voor kleinere gemeenten om in ieder geval ook jongere inwoners vast te houden. Zij zijn immers van groot belang voor de toekomst van een gemeente; wanneer zij wegtrekken op zoek naar werk, woonruimte en voorzieningen elders ontstaat een duidelijke neerwaartse spiraal.