Afbeelding
Foto:

Meer controle op vuurwerkopslag- en verkoop

TWENTE - De Omgevingsdienst Twente heeft het druk deze weken. Ze zijn door de Twentse gemeenten gevraagd om de verkoop- en opslag van consumentenvuurwerk te controleren op veiligheid en de juiste vergunningen.

Twente telt in totaal zo'n 170 bedrijven die zich bezig houden met consumentenvuurwerk. Dit zijn zowel verkooppunten als opslaglocaties. De Omgevingsdienst Twente bezocht al deze adressen al minimaal twee keer ter controle, en ook op de verkoopdagen zal er gecontroleerd worden. Hiermee hopen de Twentse gemeenten bedrijven te stimuleren om zich aan de regels te houden en de veiligheid op orde te hebben en houden. De toezichthouders controleren een opslag- of verkooppunt op 25 punten, waaronder veiligheidsaspecten, de hoeveelheid vuurwerk en de staat van de omgeving waar het vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht. De eerste twee controlemomenten door de omgevingsdienst zijn al uitgevoerd in november en begin december.

Omgevingsdienst Twente
De Omgevingsdienst Twente is een relatief jong begrip. Aan het begin van dit jaar werd de dienst opgericht, als samenwerking tussen de Twentse gemeenten en de Provincie Overijssel. De dienst neemt een aantal taken over die de gemeenten voorheen zelf uitvoerden in hun plaats, waaronder controle op milieuzaken, toezicht en handhaving van controleren van vergunningen. De omgevingsdienst is bevoegd om overtredingen bestuursrechtelijk of strafrechtelijk af te handelen. Rond oud en nieuw werken ze nauw samen met onder andere de Brandweer Twente en Veiligheidsregio. Ook voorzien ze bedrijven in Twente van advies als het gaat om veiligheid en milieu bij de werkzaamheden.

Overlast
Inwoners kunnen ook klachten indienen bij de omgevingsdienst. Dit kan als ze bijvoorbeeld verdachte situaties zien bij een bedrijf. Hun meldpunt klachten is telefonisch te bereiken via 0546 - 749 555. De omgevingsdienst gaat echter niet over het onjuiste of te vroege gebruik van vuurwerk. Bij acute situaties wordt men nog steeds geadviseerd om contact op te nemen met de politie.