Afbeelding
Foto:

Gemeente beslist over afvalstoffenheffing

WIERDEN - De gemeente Wierden beslist dinsdag 10 december over het voorstel voor de afvalstoffenheffing. Deze kosten zullen opnieuw worden ingedeeld, waardoor voor inwoners de kosten ook aangepast zullen worden.

Al eerder werd het vaste tarief van de afvalstoffenheffing binnen de gemeente Wierden aangepast. Vanaf 2020 wordt hierin onderscheid gemaakt tussen hoogbouw- en laagbouwwoningen. Onder hoogbouw worden appartementencomplexen verstaan, waarvan inwoners hun restafval naar ondergrondse containers brengen als verzamelpunt. Zij betalen iets minder vast tarief dan bewoners van laagbouw, waarvan het restafval periodiek wordt opgehaald.

Variabele kosten
Naast het vaste tarief gaan er ook veranderingen ingevoerd worden in de variabele kosten. Deze kosten zijn afkomstig van het diftar-beleid, wat inhoudt dat men betaalt per keer dat er restafval wordt aangeboden. Dit betekent dat wie meer restafval aanbiedt, ook meer betaalt. Dit systeem stimuleert mensen om hun afval zo veel mogelijk te scheiden; wie minder restafval aanbiedt maar bijvoorbeeld plastic en verpakkingen aanbiedt voor recycling is goedkoper uit dan de buurman die alles bij het restafval indeelt. Als het huidige voorstel over een kleine 2 weken wordt aangenomen betekent dit dat inwoners van Wierden vanaf 2020 per zak restafval via de verzamelcontainer 1,50 euro betalen. Voor het aanbieden van een minicontainer van 140 liter aan restafval zal men dan 5,50 euro betalen. Het vaste tarief gaat in het voorstel naar 88,20 euro voor hoogbouw en 122,40 euro voor laagbouw.

Rekenvoorbeeld
De toekomst zal nog moeten uitwijzen of het huidige voorstel ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden vanaf 2020. Wel kunnen inwoners alvast berekenen wat zij aan afvalstoffenheffing kwijt zullen zijn het komende jaar, mocht het voorstel worden aangenomen. Het rekenvoorbeeld is te vinden via www.wierden.nl/afvalstoffenheffing.