Afbeelding
Foto:

Wees alert op inbraken tijdens de donkere dagen

WIERDEN - De donkere dagen zijn altijd een geliefd moment voor inbrekers en anderen om hun slag te slaan. Het is dan ook niet verrassend dat zowel gemeenten als de politie veel aandacht schenken aan inbraakpreventie in deze tijd van het jaar.

De gemeente Wierden en politie geven deze week ook diverse tips om een inbraak te voorkomen. Zo is het gebruik van deugdelijk hang- en sluitwerk al heel goed om criminelen buiten de deur te houden. Een gemotiveerde inbreker zal altijd wel een weg vinden, maar hoe moeilijker we het ze maken, hoe onaantrekkelijker de woning is voor een inbraak.

Gebruik de sloten!
De politie constateert helaas nog vaak dat inwoners zich te weinig bewust zijn van de risico's van inbraak en insluiping. Zo doen veel mensen zelfs hun achterdeur niet op slot, ook wanneer zij bijvoorbeeld even naar de supermarkt gaan. Want: Wierden is toch een heel veilige gemeente? Helaas maakt men het insluipers op deze manier wel heel makkelijk. Sluit dus altijd deuren en ramen af, ook wanneer u bijvoorbeeld even alleen naar de zolder gaat. In diverse gemeenten laat de politie 'witte voetjes' achter op open ramen en dergelijke, een prikkelend signaal dat het óók een inbreker had kunnen zijn. Daarnaast is het ook niet verstandig om aantrekkelijke items zoals laptops, telefoons, geld of sieraden in het zicht te leggen. Hebt u een camera? U kunt deze aanmelden via www.politie.nl/cib, zodat de politie bij eventuele inbraken in de buurt beelden op zou kunnen vragen. Dit kan helpen bij de opsporing.

Bewoonde indruk
In december gaan veel Wierdenaren weer op familiebezoek. We zijn hierdoor allemaal wat vaker van huis. Inbrekers maken dankbaar gebruik van dit soort feestelijke momenten om in te breken. Door middel van tijdschakelaars kunt u de woning al een heel bewoonde indruk geven, ook wanneer u even van huis bent. Het is belangrijk voor buurten om in de donkere maanden goed op te letten op mogelijk verdachte situaties. Bijvoorbeeld wanneer mensen rondhangen op plekken waar ze niet hoeven te zijn. Bij verdachte situaties kunt u 112 bellen.