Afbeelding
Foto:

Twente werkt klimaatbestendig maken van de regio

WIERDEN - Klimaatverandering treft ons allemaal. Onlangs werd een rapport gepubliceerd van de Twentse gemeenten in samenwerking met de provincie Overijssel en waterschappen. Aan de hand van dit onderzoek gaan de gemeenten bekijken of het nodig is om maatregelen te treffen.

Een van de grootste zorgen van klimaatverandering is wateroverlast. Door de extreme regenval is nu al te merken dat op sommige plekken de afwatering onvoldoende is, met overstromingen tot gevolgen. Dit probleem zal zich naar verwachting in de toekomst alleen maar uitbreiden. Met de zogenaamde Klimaatatlas is letterlijk in kaart gebracht welke delen van Twente in de toekomst onder water kunnen komen te staan. Vooral in verstedelijkt gebied, met weinig groen en veel betegelde gebieden, is dit risico hoog. Met de klimaatatlas wil ook Wierden goed voorbereid zijn op de komende uitdagingen.

Klimaatatlas
Naar aanleiding van de resultaten van de klimaatatlas gaan de gemeenten in gesprek met inwoners en bedrijven over de mogelijke risico's. De percelen die risico in de toekomst lopen op overstroming zijn aangeduid in het oranje of rood. Hiervoor moet worden gekeken naar een plan van aanpak om dit de komende jaren tegen te gaan. Hiervoor wil de gemeente de komende jaren samenwerken met onder andere woningcorporaties, bedrijven en inwoners zelf.

Maatregelen
Op dit moment zit de regio niet stil als het gaat om wateroverlast. Er wordt in veel gemeenten al enige tijd gewerkt aan het tegengaan van overstromingen, bijvoorbeeld door de aanleg van wateropvanggebieden. De plannen van de Twentse gemeenten staan niet op zichzelf, in heel Nederland wordt gekeken hoe het landschap toekomstbestendig gemaakt kan worden. Het doel is dat heel Nederland in 2050 klimaatbestendig is. Hierbij is niet alleen wateroverlast een risico, maar ook droogte; een uitdaging die erg actueel is.