Afbeelding
Foto:

Gemeente Wierden dementievriendelijk

WIERDEN - Afgelopen maandag heeft de gemeente Wierden het certificaat 'dementievriendelijke gemeente' in ontvangst mogen nemen.

De vergrijzing neemt in Nederland toe. Zo ook in Wierden. De vergrijzing heeft ook als gevolg dat er steeds meer mensen dementie hebben en steeds meer mensen en organisaties te maken krijgen met de gevolgen van dementie.

Cijfers
Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie en 70 procent van hen woont thuis. 'We worden met z'n alleen steeds ouder en hierdoor wordt het risico op dementie groter", vertelt wethouder Eric Braamhaar. "Daarom zetten wij ons als gemeente in voor een dementievriendelijke gemeenschap, waarin iedereen dementie accepteert. En waarin we mensen helpen als ze het even niet meer weten."

Eerste stap
Het certificaat 'dementievriendelijke gemeente' laat zien dat de gemeente zich inzet voor mensen met dementie. Een eerste stap op weg naar een dementievriendelijke gemeenschap is het vergroten van kennis over dementie onder de eigen medewerkers van de gemeente. Zij volgden afgelopen zomer de training 'GOED omgaan met dementie'. "Ook inwoners kunnen deze training volgen", aldus wethouder Eric Braamhaar. "En dat kan ik van harte aanbevelen. Je leert de symptomen van dementie herkennen, maar je leert ook hoe je het beste iemand met dementie kunt helpen. Dat kan heel verhelderend zijn." In Wierden hebben inmiddels twee trainingen voor inwoners plaats gevonden. Ook in Enter zal de training worden aangeboden. Er bestaat ook een mogelijkheid om de training online te volgen via www.wierden.nl/dementievriendelijk.

Uit de taboesfeer
"Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is het belangrijk dat ze mee kunnen blijven doen aan activiteiten", aldus wethouder Braamhaar. "Als gemeente doen we ons best om mensen zo goed mogelijk te ondersteunen. De mantelzorgers moeten daarbij niet worden vergeten. Maar het is ook belangrijk dat mensen over dementie kunnen praten, dat de schaamte verdwijnt die er soms nog is. Dementie moet gewoon bespreekbaar zijn en daar willen wij als gemeente aan bijdragen."