Afbeelding
Foto:

Jongeren praten mee over belangrijke thema's

WIERDEN - De gemeente Wierden en Stichting De Welle nodigen jongeren uit om mee te praten over belangrijke thema's. Het is een gegeven dat veel kinderen en jongeren weinig politieke interesse hebben, terwijl er wel belangrijke zaken besproken worden die voor hen van belang zijn. Ook staat de gemeente vaak ver af van de belevingswereld van de jeugd. Om dichter tot elkaar te komen is nu een enquête opgezet.

Om te achterhalen hoe jongeren in Wierden over diverse thema's denken, is een online enquête opgezet die te vinden is via www.wierden.nl. Deze is gericht op de leeftijdsgroep tussen de 10 en 21 jaar. Het initiatief voor deze online vragenlijst komt van de gemeente en stichting De Welle. Om ook de kinderen uit groep 8 te betrekken bij het onderzoek gingen jongerenwerkers in september op bezoek bij alle lokale basisscholen. De tot nu toe ingevulde vragenlijsten geven al een goed beeld van hun behoeften en vrijetijdsbesteding.

Veel vragen
In de vragenlijst gaan de gemeente en De Welle in op diverse thema's die belangrijk zijn voor de belevingswereld van kinderen en jongeren. De anonieme antwoorden geven hopelijk op kernniveau bruikbare inzichten. Zo worden jongeren gevraagd naar hun persoonlijke situatie en of ze naast school al werk of een bijbaan hebben. In hun vrije tijd gaan de vragen over sportbeoefening of ze actief zijn als vrijwilliger en wat ze graag doen ter ontspanning. Hierbij lopen de antwoorden uiteen van gamen en TV-kijken tot uitgaan, 'chillen met vrienden', hangen op straat of naar de keet gaan. De enquête sluit af met een oproep om actief mee te denken over onder meer activiteiten, al dan niet via de jongerenraad.

Woonruimte
Op het gebied van woonruimte deden de gemeente en Reggewoon afgelopen week ook al een voorzetje. Jongeren die 18 jaar worden kunnen zich het beste al gelijk inschrijven voor een toekomstige woning, ook wanneer ze er dan nog niet aan toe zijn. Zo neemt niet alleen de kans op een woning uiteindelijk toe met een langere inschrijving, maar ook geeft dit zowel voor de gemeente als de woningcorporatie inzicht in de lokale woonbehoefte.