Afbeelding
Foto:

Wierdenaren tevreden over WMO en jeugdhulp

WIERDEN - De resultaten van het jaarlijkse cliƫntervaringsonderzoeken voor de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) en jeugdhulp zijn onlangs naar buiten gebracht door de gemeente Wierden. Hieruit blijkt over het algemeen een positieve boodschap: inwoners die in 2018 gebruik maakten van deze zorg waren over het algemeen tevreden hierover.

Sinds 2015 zijn gemeenten verplicht om jaarlijks de tevredenheid naar deze geboden hulp te onderzoeken. Met de uitkomsten van deze onderzoeken kan vervolgens worden bekeken waar verbeterpunten zijn en wat er wel of niet goed gaat op dit moment. De resultaten van dit jaarlijkse onderzoek, uitgevoerd door I&O Research, zijn dan ook vastgelegd in de Twentse Monitor Sociaal Domein.

Stabiel goed
Op gebied van WMO waren de ondervraagden op alle vlakken over het algemeen tevreden. Onder de WMO vallen onder andere huishoudelijke hulp, hulpmiddelen als een scootmobiel of rollator en begeleiding bij zelfstandig wonen. De kwaliteit van de ondersteuning wordt gewaardeerd, en ook het positieve effect blijkt uit het onderzoek. Dit zal overigens niet als een verrassing komen voor de gemeente. Het resultaat komt overeen met wat voorgaande jaren ook uit de ervaringsonderzoeken kwam.

Jeugdzorg verbetert
De resultaten over de jeugdzorg zijn lastiger in kaart te brengen. Hierop komt beduidend minder respons, waardoor het moeilijk is om conclusies te trekken uit de verzamelde informatie. Toch kwam de jeugdzorg dit keer goed uit de bus. Deze dienstverlening wordt zelfs wat beter gewaardeerd dan vorig jaar. Er was een stijgende lijn te zien in het contact over de hulpvraag, maar ook over de kwaliteit van de geleverde ondersteuning. "Het is lastig om de ervaringen van deze groep goed te peilen, maar de resultaten geven ons wel een indicatie van hoe de zorg ervaren wordt en dat we op de goede weg zitten" vertelt wethouder Braamhaar. En jeugdzorg is een belangrijk onderwerp. De vraag naar deze zorg neemt de afgelopen jaren toe, terwijl er vanuit Het Rijk lang niet altijd voldoende budget voor wordt vrijgemaakt. Zowel de jeugdzorg als WMO zijn hete hangijzers bij veel gemeenten in Nederland.