Afbeelding
Foto:

Volgende stap voor
toekomstplannen Esrand

WIERDEN - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft formeel de Visie Esrand 2019 vastgesteld. Hiermee is een belangrijke volgende stap gezet voor invulling van dit gebied.

De gemeente heeft een kleine voorgeschiedenis met dit gebied aan de zuidkant van Wierden. Zo zou er ooit een hotel gerealiseerd worden. Toen dit niet door ging, kocht de gemeente in 2018 de gronden met als doel de nieuwbouw van school voor voortgezet onderwijs De Passie en een sportaccommodatie.

Traject
Om voldoende draagvlak te krijgen voor de plannen ging de gemeente al vroeg in gesprek met omwonenden. Zo werd in maart een meedenkavond houden voor omwonenden, waarna de ontwerpvisie vanaf juli ter inzage lag. Voor de totstandkoming van de visie werden adviezen ingewonnen van onder andere de GGD en zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd.

Zienswijzen
Het ter inzage leggen leverde een viertal inspraakreacties op die zijn beantwoord in een aparte notitie. Reacties die betrekking hebben op de inrichting en ontsluiting van het gebied worden betrokken bij het op te stellen inrichtingsplan. Dit is een ontwerp van het gebied. Hierop komt te staan waar bebouwing en parkeerplaatsen komen en waar bijvoorbeeld wegen, paden en groen worden aangelegd. Het inrichtingsplan krijgt invulling als de gemeenteraad de 'Visie Esrand 2019' heeft vastgesteld. ?Tijdens de inforonde op 1 oktober aanstaande wordt de visie besproken met de gemeenteraad.

Concreet
De plannen omvatten de realisatie van een nieuw schoolgebouw met twee bouwlagen. Dit neemt in totaal zo'n 9.000 vierkante meter in beslag. De school biedt dan onderdak aan 700 leerlingen. In 2015-2016 werd onderzoek verricht naar de mogelijkheden voor permanente huisvesting van de school met een sportvoorziening, bestaande uit een sportzaal en een buitenterrein. Omwonenden kwamen met diverse zorgenpuntjes, zoals het beperken van de overlast, zowel qua geluid als parkeerdruk. Ook het behouden van het groene karakter van het gebied was een belangrijke factor in de definitieve plannen.