Afbeelding
Foto:

Gemeente past afvaltarieven aan voor komend jaar

WIERDEN - De gemeente gaat de tarieven voor afvalstoffenheffing en aanbieding van afval aanpassen. Kleine huishoudens zijn hierdoor fors duurder uit, hoewel anderen goedkoper uit zullen zijn.

In januari 2018 voerde de gemeente het gedifferentieerd afvaltarief in, kortweg diftar. Steeds meer gemeenten kozen de afgelopen jaren voor dit beleid, wat samengevat kan worden onder het motto: de vervuiler betaalt. De opzet is dat huishoudens een relatief lagere basisheffing betalen en vervolgens per keer voor het aanbieden van hun bak of zak met restafval. Uit de tussentijdse evaluaties blijkt dat dit al een positief effect heeft gehad op de hoeveelheid aangeboden restafval.

Aanpassingen
Bij invoering van diftar werd het systeem als volgt opgezet: er zijn twee tarieven voor éénpersoonshuishoudens (49,80 euro per jaar basisheffing) en meerpersoonshuishoudens (151,20 euro per jaar). Verder betaalt men 5 euro per keer voor het aanbieden van een restafvalcontainer en 1 euro per aanbieding bij de ondergrondse restafvalcontainers. Het aanbieden van GFT en verpakkingsafval is gratis. Het college van B&W wil dit nu aanpassen. Er komen dan twee nieuwe basistarieven, maar niet meer gebaseerd op huishouden-omgeving. De tarieven zijn dan per 1 januari 2020 gebaseerd op hoog- of laagbouw.

Duurder en goedkoper
Hoewel de gemeenteraad in november nog akkoord moet gaan met de wijziging, geeft de gemeente al wel een indicatie van de tarieven. Inwoners van laagbouw gaan dan 125 euro per jaar betalen en inwoners van hoogbouw 98 euro per jaar. Oftewel, een éénpersoonshuishouden in een appartementencomplex is straks dubbel zo duur uit voor het basistarief. Daarentegen gaan grotere gezinnen in laagbouw er dus iets op vooruit.

Per leging
Op dit moment zijn de geplande kosten per aanbieding van bak of zak nog niet bekend. De gemeenteraad moet eerst instemmen met de aanpassing van het basistarief. Ook moet de raad zich nog buigen over geplande bezuinigingen, waarin ook voorstellen voor de afvalinzameling op zijn genomen.