Afbeelding
Foto:

Aanleg Generatietuin aan de Akkerwal eindelijk van start

WIERDEN - Het had aardig wat spreekwoordelijke voeten in de aarde, maar afgelopen week was het dan eindelijk zo ver: de aanleg van de Generatietuin aan de Akkerwal in Wierden is van start gegaan. Burgemeester Doret Tigchelaar en wethouder Johan Coes waren bij dit feestelijke startmoment aanwezig.

In maart werd een informatiebijeenkomst gehouden om omwonenden en belangstellenden te informeren over de aanleg en het uiteindelijke resultaat van de tuin. De komende tijd wordt met geld van de Provincie Overijssel en het Oranjefonds de eerste fase van het plan aangelegd. Er komen rolstoeltoegankelijke paden, prachtige bloemen en planten. Een sfeervolle, veilige tuin die jong en oud aan moet spreken.

Werkzaamheden
De paden zijn in de eerste week van juli als eerste gegraven en van granulaat voorzien. Met behulp van duikers komt er een brug naar de andere kant van de Aa. Vervolgens begint het uitzetten en spitten van de borders. Na het spitten haalt een groep vrijwilligers alle plantenresten en wortelonkruiden weg. Vervolgens zorgen zij dat de borders de hele zomer vrij blijven van onkruid. In de herfst, zodra het seizoen koeler en vochtiger wordt, gaan de vaste planten, heesters en bomen de grond in. Onder leiding van de hovenier gaan de vrijwilligers honderden planten in de grond zetten. De Bijenstal Akkerwal van de Bijenvereniging Wierden Enter e.o. sluit aan bij het ontwerp en ook voor de bijen zal de generatietuin straks veel te bieden hebben.

Vrijwilligers welkom
Vrijwilligers gaan voor het onderhoud van de tuin zorgen. Zo wordt de generatietuin een plek waar Wierdenaren kunnen werken, ontspannen en gezellig samenkomen. Er staat inmiddels een schaftwagen op het terrein om te schuilen voor de regen, rustuurtjes met kopjes koffie en gereedschap opslag. Momenteel is de schaftwagen nog felblauw; hij zal echter zo beschilderd worden dat de wagen opgaat in de natuurlijke omgeving van de generatietuin. Meer vrijwilligers zijn ook zeker welkom.