Afbeelding
Foto:

Wierden is de beste woongemeente van Overijssel

WIERDEN - De gemeente Wierden werd door weekblad Elsevier en Bureau Louter uitgeroepen tot beste woongemeente van Overijssel. Elk jaar maken zij een ranglijst van beste woongemeentes in heel Nederland.

Landelijk eindigde Wierden op een mooie elfde plaats. Hiermee behaalden ze ook de beste score van de Overijsselse gemeenten. De beoordeling van de in totaal 355 Nederlandse gemeentes is een nauwkeurig proces waarbij wordt gelet op diverse factoren. De belangrijkste zaken voor het woongenot van inwoners zijn hierin opgenomen, waaronder de zorg, overlast, rust en ruimte, winkels en de omgeving. Ook zaken als bereikbaarheid en de arbeidsmarkt spelen uiteraard een belangrijke rol en werden meegenomen in de beoordeling. Bovendien is gekeken naar vrijetijdsvoorzieningen, de bevolkingssamenstelling en de balans tussen gebouwde en natuurlijke omgeving. Ook de veiligheid en het veiligheidsgevoel van inwoners had een belangrijke stem.

Beoordeling
Alle gemeentes werden door het weekblad beoordeeld met een kwalificatie van Zeer Goed (hoogst haalbare) tot een Zeer Matig als laagste beoordeling. Naast de gemeente Wierden mochten ook de gemeentes Rijssen-Holten, Hof van Twente, Haaksbergen,Borne en Dinkelland zich gelukkig prijzen met een Zeer Goed als beoordeling. Als tegenhanger werd de gemeente Enschede met een Matig beoordeeld. De hoogste scores had de gemeente Wierden te danken aan de winkels, weinig overlast, een hoge mate van veiligheid en een goede bevolkingssamenstelling. Ook op rust en ruimte scoorde de gemeente zeer goed. In vrijetijdsvoorzieningen moest de gemeente echter wat punten laten liggen. Landelijk scoren plaatsen als Haarlem, Rozendaal en de Bollenstreek goed. De beste buurt vinden we in Laren, de Zwarte Berg. Toch vinden we de Twentse plaatsen Tubbergen en Dalfsen nog een keer terug in de lijst: hier is het misdaadpercentage het laagst van heel Nederland.