Afbeelding
Foto:

Kosten vergunning vervallen deels als financiering niet lukt

WIERDEN - Organisaties die een zonnepark willen realiseren, lopen op dit moment een financieel risico als zij een omgevingsvergunning aanvragen. Het college van burgemeester en wethouders wil initiatiefnemers tegemoet komen door het risico te verkleinen.

Wie een zonnepark wil realiseren, heeft vergunningen nodig. Vaak worden die vergunningen al aangevraagd voordat de financiering van het project rond is. "Maar soms lukt het niet om de financiering rond te krijgen", vertelt wethouder Johan Coes. "En dan heb je kosten gemaakt voor een vergunning die je niet meer nodig hebt. We merken dat kleinere organisaties dat als een drempel ervaren".

Vangnet
Op dit moment heeft de gemeente Wierden een vangnet ingebouwd voor grootschalige projecten voor energieopwekking die niet doorgaan, omdat ze geen subsidie krijgen. In zo'n geval vervalt een groot deel van de kosten van de omgevingsvergunning. Maar als de financiering om een andere reden niet rond komt, moet de aanvrager het volledige bedrag betalen. Dat kan oplopen tot tienduizenden euro's. "En dat wil het college van B&W veranderen," aldus wethouder Johan Coes. "We willen de huidige regeling verruimen, zodat die niet alleen geldt als een subsidieaanvraag wordt afgewezen, maar ook als de financiering om andere redenen niet rond komt. We hopen dat het daardoor voor kleinere organisaties haalbaarder wordt om een project voor grootschalige energieopwekking op te zetten. Bijvoorbeeld een zonnepark".

Besluit
De gemeenteraad bespreekt dit voorstel tijdens de informatieronde op 18 juni 2019 en neemt hierover in de raadsvergadering op 8 juli een besluit. Als de raad het voorstel aanneemt, kan de aangepaste regeling nog voor de zomervakantie in werking treden.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team Communicatie van de gemeente Wierden (telefoon: 0546 – 580 800, e-mailadres: communicatie@wierden.nl)

Minder risico voor initiatiefnemers zonneparken