Afbeelding
Foto:

Iets meer zekerheid voor Wierdense SOWECO'ers

WIERDEN - De gemeenteraad van Wierden kwam maandagavond bijeen voor de maandelijkse raadsvergadering. Op de agenda stond ook een wat omstreden onderwerp: de behandeling van de begroting en jaarrekening van sociale werkvoorziening SOWECO.

Het zal u vast niet ontgaan zijn dat SOWECO de afgelopen twee weken volop in het nieuws was. De sociale werkvoorziening dreigt namelijk te verdwijnen. De gemeenten Wierden, Almelo, Tubbergen, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Twenterand zijn allemaal aandeelhouder in deze organisatie, die dit jaar wrang genoeg het 50-jarig bestaan viert. SOWECO biedt werk aan mensen die aan de 'onderkant van de arbeidsmarkt' zitten; bijvoorbeeld mensen die door een ernstige beperking vrijwel geen kans hebben om bij een regulier bedrijf aan de slag te gaan. SOWECO is echter wel een relatief dure voorziening. De gemeenten helpen zo hun kwetsbaarste inwoners aan werk, maar zijn ook zelf afnemer van SOWECO's producten en diensten. Door veranderende wetgeving, teruglopende subsidies en andere factoren lijkt het voor de gemeenten moeilijk dit in stand te houden.

Zorgen
Niet verrassend zorgt dit alles voor grote zorgen en onzekerheid bij een kwetsbare groep werknemers. Om deze zorgen enigszins weg te nemen benadrukt het Dagelijks Bestuur van SOWECO - waar ook de 6 betrokken wethouders in zitten - dat er zo min mogelijk zal veranderen. Medewerkers die nu bij groenvoorzieningen zitten, blijven daar. Evenals medewerkers die gedetacheerd zijn bij andere bedrijven. Voor mensen met een beschutte werkplek zal in principe zoveel mogelijk hetzelfde blijven, hoewel het kan zijn dat ze op papier een andere werkgever krijgen. De nadruk moet volgens hen liggen op de toekomst van de medewerkers, niet het behouden van de SOWECO-structuur en organisatie op zich. De ondernemingsraad van SOWECO sprak al in bij diverse raadsbijeenkomsten en wilde dit aanvankelijk ook afgelopen maandag in Wierden doen. Dit om te benadrukken dat SOWECO goed presteert, wat ook in de jaarstukken naar voren komt. Helaas was inspraak in Wierden niet mogelijk maandag. Wel werden vragen gesteld door raadsleden over de voorgenomen sluiting.