Shutterstock
Shutterstock Foto:

Dag van de begraafplaats: "een plek vol verhalen"

WIERDEN - Dit weekend is het landelijk het Weekend van de Begraafplaats, met door het gehele land activiteiten op verschillende begraafplaatsen. Met als thema "een plek vol verhalen" openen de begraafplaatsen van Nederland hun deuren voor publiek.

Ook in Wierden wordt aandacht besteed aan dit onderwerp, met zaterdag 25 mei als Dag van de Begraafplaats. In deze plaats werken Aula Memoriam en de RK Kerkhof aan de Stationsstraat mee aan deze dag. Beide locaties houden op deze dag open huis waarbij bezoekers tevens kunnen meedoen aan een wandeling van de Historische Kring Wierden. Deze wandeling heeft Aula Memoriam als startpunt en leidt over de Algemene Begraafplaats. Er starten die dag drie wandelingen, om 11.00 uur, 13.00 uur en de laatste om 15.00 uur.

Bij de Rooms-Katholieke St. Jan de Doper Kerk aan de Stationsstraat kunnen mensen zich aansluiten bij een rondleiding. Hierbij krijgen deelnemers meer te horen over de historie van begraven rond de kerk en begraafplaatsen. Ook wordt ingegaan op de beslissing om begraven te worden op een begraafplaats. Wat ook niet mag ontbreken tijdens de rondleiding is het verhaal achter het baarhuisje en de bouw ervan, de achtergronden van de oorlogsgraven en andere noemenswaardige oude graven. Vanuit de kerk zullen er de hele dag mensen beschikbaar zijn om het publiek rond te leiden en te informeren tijdens deze dag. Inloop op deze locatie is mogelijk van 10.30 tot 16.00 uur.

Landelijk
Ook op andere plekken in het land wordt aandacht besteed aan het Weekend van de Begraafplaats. Onder andere in Enschede en Almelo doen begraafplaatsen mee met de openstelling. Het is alweer de zesde keer dat er een Weekend van de Begraafplaats wordt gehouden. De reden hierachter is het dalende aantal begrafenissen. Daarom willen de initiatiefnemers meer informatie verstrekken over het fenomeen begrafenis. Kijk voor een compleet overzicht op www.weekendvandebegraafplaats.nl.