Afbeelding
Foto:

Wierden herdenkt op 4 mei

WIERDEN - De Nationale Herdenking was oorspronkelijk bedoeld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Een belangrijk moment om stil te staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies staan vele cijfers over WOII. Zo staat er vermeld dat er ongeveer 102.000 personen slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging. Mensen die gedood zijn om wat ze waren, zonder enige andere reden. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds en dus blijft het belangrijk om er bij stil te staan. Op 4 mei worden deze slachtoffers tijdens de twee minuten stilte herdacht. En niet alleen zij, maar op 4 mei worden allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht.

Programma
In Wierden wordt op zaterdagavond 4 mei een stille tocht gehouden, met de mogelijkheid om een bloem neer te leggen bij het gemeentelijk monument. De stille tocht start vanaf de parkeerplaats aan de Tichelgaarde, deelnemers mogen zich daar om 19.20 uur verzamelen. Vanaf daar loopt men naar het gemeentelijk monument bij de dorpskerk aan het Burg. J.C. van den Bergplein. Daar begint de herdenking om 19.45, met medewerking van het Algemeen Wierdens Mannenkoor voor de muzikale ondersteuning. Om 20.00 uur volgen 2 minuten stilte. Voorafgaand aan de herdenking begint om 18.30 uur een ceremonie in de Dorpskerk georganiseerd door de werkgroep oecumenische diensten.

Enter, Hoge Hexel en Notter Zuna
Ook in Enter, Hoge Hexel en Notter Zuna zijn herdenkingsdiensten op 4 mei. In Enter is wethouder Eric Braamhaar aanwezig namens de gemeente en leidt de dienst van het Dorpsplein tot de Brandput. In Hoge Hexel loopt men vanaf het Kulturhus naar het monument en in Notter Zuna kan men meelopen van de Grimbergerweg naar het oorlogsmonument aan de Rijssensestraat. Kijk voor meer informatie en de gehele route op www.wierden.nl.