Afbeelding
Foto:

Gemeenten willen schoolverlaters helpen

WIERDEN - De gemeente Wierden en de andere Twentse gemeenten hebben afgelopen week een nieuw plan gelanceerd om schoolverlaters te helpen om een positieve ommezwaai te maken in hun leven.

In Twente zijn nu nog zo'n 7.000 schoolverlaters die om uiteenlopende redenen hun schoolloopbaan voortijdig beëindigden. Dit is een zorgwekkende situatie, aangezien dit hun baankansen ernstig belemmerd.

Signaleren
Wierden participeert samen met Almelo, Tubbergen, Twenterand, Rijssen-Holten en Hellendoorn in een regionale meld- en coördinatiefunctie. Dit omvat een regionale leerplichtambtenaar die zich buigt over de 16- en 17-jarigen op het MBO. 16- en 17-jarigen op het voorgezet onderwijs krijgen te maken met de lokale leerplichtambtenaar. Deze hebben een belangrijke signalerende functie. Schoolverlaten is vaak de laatste stap in een lang proces; dit begint vaak bij simpel verzuim. Door de oorzaak van verzuim aan te pakken worden gelukkig al veel schoolverlaters voorkomen.

Plan van aanpak
Voor de groep die uiteindelijk toch kiest om voortijdig school te verlaten liggen nu dus nieuwe plannen klaar om hen op te sporen, te benaderen en het gesprek met ze aan te gaan. Zo kunnen zij de draad van het leven weer oppakken. Wethouder Mariska ten Heuw (Hengelo), namens de 14 lokale wethouders: "Een half jaar geleden hebben we met elkaar afgesproken dat we meer gaan doen aan het vroegtijdig schoolverlaten van jongeren tot 27 jaar. Er liggen nu 14 concrete plannen: allemaal maatwerk en afgestemd op de lokale situatie. De rode draad in alle plannen is dat we de jongeren écht centraal stellen. We proberen in de huid van de jongere te kruipen om vanuit hun werkelijkheid een plan te maken waarin ze verleid worden terug te gaan naar school." Hoewel de gemeenten al veel doen om deze groep te ondersteunen ervaren zij dit zelf vaak als matig. Zij geven vaak aan dat zij op cruciale momenten in het leven – als het dus even niet zo goed met ze gaat - iemand nodig te hebben die naar hen luistert, hen aanvoelt en snapt. 'Een maatje die in mij gelooft en die ik vertrouw ', zoals een van hen dat zegt.