Afbeelding
Foto:

Help jezelf én anderen door beter te zwemmen

WIERDEN - De zwemvaardigheid van Nederlanders is niet meer wat het eens was. Waar vroeger de zwemles nog op school gegeven werd, is dit tegenwoordig steeds meer de verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Wie het zwemmen niet leert en af in toe in de praktijk brengt, loopt een groter risico op de verdrinkingsdood.

Sinds de jaren '90 is het aantal verdrinkingsdoden gelukkig afgenomen, maar toch komen jaarlijks nog zo'n 80 mensen om het leven door verdrinking. De verdeling qua leeftijden is redelijk stabiel; kinderen én volwassenen lopen redelijk gelijke risico's op verdrinking. Wel is de groep nieuwe Nederlanders met een migratieachtergrond oververtegenwoordigd; zij zijn minder opgegroeid met het water dan kinderen die geboren zijn in Nederland.

Overschatting
Volwassenen overschatten nog vaak hoe goed zij zwemmen. Zeker wanneer je niet regelmatig in het water ligt ebben dit soort vaardigheden weg. Het bijhouden van deze vaardigheden staat steeds meer in de belangstelling. Zo kun je ook onvrijwillig een nat pak halen onder verre van ideale omstandigheden; zoals bij een auto te water of door het ijs zakken. Het zwemmen onder ideale omstandigheden in een rustig zwembad met helder water gaat wel, maar ondersteboven in de auto onder water met volledige kleding aan is een heel ander verhaal.

Reddingsbrigade
De Reddingsbrigade Wierden is één van de organisaties die zich actief inzet om de zwemvaardigheid te verbeteren bij een brede doelgroep. De vereniging organiseert regelmatig cursussen reddend zwemmen. Deze hebben dubbel succes: deelnemers leren allereerst hoe zij zichzelf kunnen redden in veel situaties. En door het opdoen van deze vaardigheden zullen zij ook eerder handelen om een ander te redden. De Reddingsbrigade Wierden begint doorgaans in augustus/september met opleidingen en rond april/mei worden deze afgesloten met de examens. De minimale leeftijd om deel te nemen aan zo'n opleiding is 6 jaar.